Nyheter

”Metoo-kampanjen behövs i byggbranschen”

I en gemensam debattartikel vill Byggchefernas styrelse välkomna #metoo-rörelsen till byggbranschen. Föreningen vet sedan länge att sexuella kränkningar är ett stort problem i samhällsbyggnadssektorn, där 99 procent av hantverkarna är män och endast tio procent i ledningsposition är kvinnor.

Ett lika stort problem är det faktum att inte alla övertramp anmäls.

– I den arbetsmiljö vi vill erbjuda finns ingen plats för övergrepp, säger Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel. Som chefer är vi skyldiga att motverka en tystnadskultur där brott viftas bort som skämt. Tack vare #metoo kanske fler obehagliga sanningar släpps fram i ljuset. 

I en medlemsundersökning 2013 framkom att 50 procent av Byggchefernas kvinnliga medlemmar har upplevt sexuella trakasserier. Det fick föreningen att inleda en långvarig satsning på jämställdhet. Sedan 2015 har det bland annat märkts genom kampanjen Stoppa machokulturen, som drivs i samarbete med Byggnads.

– Förhoppningsvis kan #metoo bidra till att kolleger som blir utsatta vågar berätta om det för sina chefer. Vi hoppas samtidigt att #ihave ska få män i byggbranschen att rannsaka sig själva. Hur har du som individ bidragit till problemet? Har du skrattat med åt unkna anspelningar? Har du hört sexistiska kommentarer och låtit bli att säga ifrån? Vi begär inga bekännelser, men vi kräver att varje man, varje dag, är medveten om sin makt. I trakasserier av en minoritet är det majoritetens ansvar att sätta stopp. Att inte ta det ansvaret innebär att man är medskyldig, säger Kajsa Hessel.
 

Hela debattartikeln finns att läsa www.byggcheferna.se.