Nyheter

Miljardsatsning i fjällvärlden

Pontus Johansson, vd på Norrdala Bygg, som för tillfället bygger en högreservoar.

Himmelfjäll i Idre är den första nya stora skidsatsningen i Sverige på 30 år.

Det handlar om ett byggprojekt värt cirka 1,7 miljarder kronor under de närmaste 24 månaderna.

I dagsläget är mellan 40 och 50 entreprenörer är på plats och bygger, och nästa år räknar man med närmare 200 byggstarter.

– Det är en dröm att få vara med i ett sådant här stort byggprojekt på hemmaplan, säger entreprenören Peter Emretsson från Idre, som bland annat bygger pister och liftgator. 

Den 31 juli 2018 annonserades byggstarten för den första etappen av Dalarnas nya skidområde Idre Himmelfjäll, ett bygge värt 1,7 miljarder under de närmaste 24 månaderna. Tillstånd, projektering och upphandlingar var klara och bandet kunde klippas av försvarsminister Peter Hultqvist.

Nu, några månader senare, är byggnationen av både nedfarter, liftgator, infrastruktur och stugor på Hemmeråsen i full gång. 280 tomter är sålda.

– Vi säljer två tomter i veckan just nu. Det går i en rasande fart, mycket fortare än vad vi hade vågat hoppas på. Kommunen, som vi har ett mycket bra samarbete med, jobbar för fullt med att ta fram två nya tomtområden, berättar Torbjörn Wallin, nytillträdd vd på Himmelfjäll AB.

Idre Himmelfjäll, som ligger på fjället Hemmeråsen bredvid Idre fjäll, blir Sveriges första nya alpina storsatsning sedan Romme Alpin och Kläppen öppnade på 1980-talet. I Örndalen, Vemdalen, planeras det nu också för en ny stor fjällanläggning.

Visionen för Idre Himmelfjäll är att på sikt bli en av Skandinaviens största turistanläggningar och innefatta 2 000 hektar av fjällnatur med en rad boendealternativ, restauranger, butiker, vägar, parkeringar och tillhörande service.

När första etappen öppnar julen 2019 ska 8 liftar, 22 alpina nedfarter, snökanoner, vattenledningar, pumphus, längdspår, skidshop, cirka 2 600 bäddar och en hel del annat vara klart.

Det nya alpina skidområdet kommer att ge en hel del jobb. Redan under den inledande byggprocessen som kommer att pågå under flera år beräknas minst 150 personer sysselsättas i byggverksamhet, entreprenad, transporter och liknande.

I dagsläget är mellan 40 och 50 entreprenörer är på plats och bygger.

– Nästa år räknar vi med närmare 200 olika partners och byggstarter, säger Torbjörn Wallin

Utöver de byggnationer som är direkt kopplade till skidanläggningen behöver kommunen förstärka och bygga ut VA-nät, vattenreservoar, elnät, fibernät. Man bearbetar också politiker och Trafikverket om riksväg 70 för att möta den ökade belastningen.

En av de entreprenörer som är på plats i Idre är Norrdala Bygg som för tillfället bygger en högreservoar, bestående av tre bassänger, som ska vara klar redan nu till jul.

– Det är jättekul att det är så mycket lokala byggare, från Idre, Älvdalen och Särna, här. Vi vill gärna upp till fjällvärlden och jobba eftersom det är mer långsiktiga projekt här än i storstäderna, säger Pontus Johansson, vd på Norrdala Bygg.

Bakom bostadsområdena står många parter. Både fritidshus och flerbostadshus är planerade. Tomtpriserna ligger mellan 395 000 kronor och 1,6 miljoner.  80-85 procent av köparna är privatpersoner som bygger fritidshus eller villor.

– Men nästan alla behöver hjälp av snickare med att bygga husen. Marknaden för hantverkare är överhettad här och husbyggarna dammsuger norra Dalarna på elektriker, rörmokare och vent-installatörer. Det här gör att priserna har ökat här, säger Torbjörn Wallin.

En av de byggentreprenörer som köpt tomter på fjället är ÄlvdalsBygg & Hyvleri AB. Just nu uppför de två visningshus.

– Vi har vår husfabrik i Älvdalen, och det är roligt att få vara med och bygga här i fjällen. Men samtidigt är det en risk vi tar. Vi vet inte om vi får huset sålt och till vilket pris, säger Roger Mattsson, snickare på företaget.

Emretssons Entreprenad AB är en lokal entreprenör som fått kalla in alla sina resurser för att hinna med uppdraget att ansvara för både pister, liftgator, vägar och vattensystem.

– Vi har ett tiotal enheter själva, och nu jag plockar hem så många maskiner som det går. Sedan har vi även tagit in ett antal underentreprenörer, de flesta från Älvdalens kommun. Vi hade inte mäktat med annars. Det är extremt kort tid vi har på oss, anläggningen ska ju vara klar med det första utvecklingssteget till nästa jul, säger Peter Emretsson, vd på företaget.

Samtidigt är det en dröm att få vara med och utveckla hembygden.

– Det är kul att få vara med och bygga från början. Jag har varit med och satt ut käppar i pisten, så jag har varit med från grunden, vilket gör uppdraget extra roligt. Det är en dröm att få vara med i ett sådant här stort projekt på hemmaplan.

Den stora utmaningen är att hantera maskinerna i den branta pisten.

– Pisten ska ha så lite körskador som möjligt. Men eftersom vi inte bygger på fast grund finns risken att maskinerna kan kana ner i branta områden, berättar Peter Emretsson.

– Men jag tycker om att vara på glid, både när det gäller maskiner och skidor, skojar Peter Emretsson, som är van att hantera både entreprenadmaskiner och skidskoleelever.

Torbjörn Wallin berättar att man gått varsamt fram när man märkt ut pisterna.

– Vi har varit väldigt försiktiga med skogen. Vi flyttar hellre pisterna från träden än att såga ner dem. Samerna kommer också att få fortsätta låta sina renar beta på fjället.

Vad gäller byggnationen förespråkas en varsam och traditionell utformning, som återges i ett designprogram. Tanken är att hela området skall få en egen stark identitet genom ett gemensamt formspråk. Fasader ska därför utföras huvudsakligen i trä och ges en mörk matt färg. Tak skall beläggas med mattsvart eller matt grå tegel- eller betongpannor alternativt takbeläggning av vegetativ art.

Idre Himmelfjäll, ligger inbäddat i storslagen fjällnatur med Burusjön, Städjan/Nipfjällets naturreservat och Idre Fjäll som närmsta grannar. Området har även fungerat som renbetesland.

Vägen till att realisera en ny turistort och skidanläggning där har varit lång. Staffan Derning, grundare Idre Himmelfjäll, har jobbat med projektet sedan 1987. Bland annat har det handlat om att finna en lösning för samerna med ny betesmark. Idre Himmelfjäll kommer att satsa på ett centrum för samisk kultur, Sapmi Lodge.

Redan i december i år öppnar de första verksamheterna i Himmelfjäll. Det är anläggningens skidhyra och sportbutik, som byggts av Skoglunds Bygg från Leksand, som öppnar i nybyggda lokaler. Skoglunds kommer även att bygga bostadsrätter i området.

En hotelltomt är planerad, men även om flera intressenter har hört av sig så har man bestämt sig för att vänta ett par år.

– Vi vet att intresset för skidturismen är stort och att tempot för Idre är mycket högt. Men vi vill, förhållandevis lugnt och försiktigt, växa in i kostymen. I Himmelfjäll finns utvecklingspotential för många årtionden framåt, säger Torbjörn Wallin.

Idre Himmelfjäll har precis gjort klart med ett samarbete med den alpina storstjärnan Frida Hansdotter. Hon kommer att fungera som strategisk rådgivare åt Idre Himmelfjälls ledning kring utveckling av den alpina delen av verksamheten.  Arbetet inleds när Frida Hansdotter inte längre är aktiv elitskidåkare. Hon kommer då att lägga basen för sin verksamhet i Idre och vara med och utveckla alpin skidskola, ski clinics, ungdomsläger, tävlingar, events, konferensverksamhet, föredragsverksamhet, fastighetsutveckling och liknande.

– Det känns extra roligt att samarbetet bygger på ett personligt engagemang av mig som privatperson och affärskvinna och inte i rollen som alpin landslagsåkare. Jag är glad och sporrad inför samarbetet, som jag planerar att satsa hårt på under många års tid framöver, säger Frida Hansdotter.

 
    FAKTA

  • Idre Himmelfjäll, som ligger på fjället Hemmeråsen i Älvdalens kommun i Dalarna, omfattar 2000 hektar.
  • Fjällanläggningen Idre Himmelfjäll invigs julen 2019 med sina första 8 liftar och ca 22 nedfarter med en största fallhöjd på 324 meter och en längsta nedfart på 3,4 km.
  • Fullt utbyggt kommer anläggningen ha över 20 000 bäddar, ett 30-tal liftar och 50-talet nedfarter med tillhörande service.

DESIGNPROGRAM: 
Styrelsen för Idre Himmelfjäll har med hjälp av bolagets arkitekt, Anders Björklund från Orsa,  och ledningen arbetat fram ett designprogram.

Sammanfattningsvis finns 10 råd:

1. Inspiration från äldre trä och timmerhus

Hämta inspirationen från den äldre trä- och timmer- husbebyggelsen i Älvdalen, norra Dalarna, Norge och ej från alphusstilen med breda gavlar och nock på tvären samt stora altaner.

2. Undvik upprepningar.

Växla taknockens riktning och variera hushöjderna och husutformningen, men behåll den sammanhållna karaktären.

3. Enkla former

Låt husen få enkla former, smala gavlar och som regel inte högre än två våningar och i exponerade, känsliga områden en våning. Stora byggnadskroppar bör brytas ned till mindre volymer med varierad hushöjd.

4. Fasadmaterial

Fasadbeklädnaden skall vara av stående eller liggande träpanel, planktimmer eller timmer. Timmerhusen bör ha raka knutar utan svängda avslutningar.

5. Taklutningar och takmaterial

Taken bör ges en lutning på 23-30 grader och utföras med begränsade takutsprång, enkla vindskivor samt vara röda eller mörkgrå. Torv-, spåntak eller trätak är alltid bra.

6. Fönster och dörrsättning

Husen bör ha en harmonisk fönster- och dörrplacering och gärna spröjsade fönster. Stora glasytor och långa sammanhängande fönsterband bör undvikas.

7. Entré och uteplats

Låt gärna traditionella detaljer inspirera utformningen av entrén.

8. Färgsättning

Husen skall målas i olika typer av mörka och gråa/bruna nyanser (järnvitriol, slam- färg,
tjärfärg) eller i dämpade jordfärger. Fönster kan alltid målas vita, men kan liksom övriga snickerier (räcken, dörrar, entréer och liknande) målas i klarare och starkare färger (engelskt rött, guldockra, milda blå och gröna toner). Vindskivor, foder och dörrar/portar skall ej målas vita.

9. Sparsamt med utsirade dekorationer

Var sparsam med utsirade vindskivor, fönsterfoder, svängda knutavslutningar mot takfötter och socklar mm.

10. Värna och vårda natur och utemiljö

Vårda natur, skog, träd och mark i det område där du skall bygga. Naturen och träden skall generellt värnas. Gör vägar och uppfarter varsamt och låt träd stå kvar. Återställ grusytor som uppstått under byggtiden med naturmaterial och torv. 

    Källa: Idre Himmelfjäll