Nyheter

Miljardsatsning skjuts upp

Mångmiljardinvesteringen på ett nytt raffinaderi i Lysekil skjuts upp. Satsningen skulle ha genererat omkring 1 000 byggjobb.

Redan i november kunde Byggvärlden berätta att 10-miljardersatsningen riskerar att skjutas upp. Nu har Preemraff gett slutligt besked om att uppgraderingen av företagets raffinaderi i Lysekil, det så kallade cokerprojektet, läggs på is.

— I dag är det inte rätt förutsättningar att gå in i en sådan här stor investering med tanke på oron i världsekonomin. När vi började titta på detta stod dollarn under 6 kronor och oljepriset låg mellan 120 och 150 dollar per fat. I dag är det nere runt 40 dollar, säger Thomas Ögren, presschef på Preem i Sverige, till TT.

På företagets hemsida meddelas att de underentreprenörer och konsulter som arbetat med projektet kommer att avvecklas. Egen personal som jobbat med uppgraderingen återgår till sina ordinarie tjänster.

Samtidigt meddelas att investeringarna i att uppgradera Preemraff Göteborg till ett bioraffinaderi fullföljs som tänkt. Det är en investering på cirka 250 miljoner kronor.