Nyheter

Miljön viktig utmaning för ny vd

Strängbetong har fått en ny vd. Charlotte Bergman är nykomling på företaget men har jobbat 20 år i byggbranschen.

— En stor utmaning blir att klara av miljöfrågorna, säger hon.

Strängbetongs nya vd ser jobbet som ett spännande uppdrag.

— Nu får jag det yttersta ansvaret. Dessutom handlar det om ett företag som hanterar ett väldigt spännande material, säger Charlotte Bergman som i grunden är civilingenjör och närmast kommer från KF fastigheter som verksamhetschef.

Charlotte Bergman tillträder rollen som vd samtidigt som branschen precis börjar ta sig ur en lågkonjunktur. Just det är en extra utmaning, anser hon.

— Det handlar om att snabbt kunna anpassa sig till svängningarna och leva upp till kundernas förändrade krav, säger hon.

I ett pressmeddelande om din nya tjänst säger du att ”Energi- och miljöfrågor är två viktiga områden framöver”. Vad menar du då?

— Det handlar bland annat om att vi inom cement- och betongbranschen kan vidareutveckla materialet.

Hur miljövänligt är betong egentligen?

— Alla produkter har sina för- och nackdelar. En nackdel hos betongen är cementtillverkningen som producerar mycket koldioxid. Men samtidigt har materialet en lång livslängd vilket är en fördel.

Nu blir du företagets första kvinnliga vd, men hur många kvinnor har ni på företaget?

— Vi har tio procent kvinnor på företaget. Det finns många duktiga kvinnor i branschen och jag tror att snedfördelningen till viss del är en generationsfråga. Sedan handlar det i slutändan inte om att anställa fler kvinnor, utan om att anställa kompetenta medarbetare.

Slutligen: Bor du i ett betong- eller trähus?

— Jag vågar knappt säga det men jag bor i ett putsat hus med trästomme.