Nyheter

Miljonökning ger finalplats i vansinnig tävling

Pensionären Kersti Ståhlberg i Uppsala bor på 88 exklusiva kvadratmeter. Hennes villa i Vårdsätra upptaxerades till ett värde 1,5 miljoner över två mäklares bedömningar av försäljningspriset. Taxeringen har gett henne en finalplats i Villaägarnas Riksförb

Kersti Ståhlberg i Uppsala fick sitt hus i Vårdsätra värderat till 2,6 miljoner kronor av två oberoende mäklare för tre år sedan. Men i år fick hon taxeringsvärdet höjt till 4,1 miljoner kronor, alltså 1,5 miljoner över mäklarnas bedömning.

Hon är en av åtta fastighetsägare som har gått till final i Villaägarnas tävling om det mest vansinniga taxeringsvärdet.
— Jag tycker tävlingen är bra. Systemet måste ändras på något vis. Om det blir regeringsskifte och förmögenhetsskatten återinförs har jag inte en chans att bo kvar, berättar Kersti Ståhlberg.

Hennes hus om 88 kvadratmeter har funnits i släkten som sommarstuga sedan 1968 men är nu ombyggd till åretruntbostad.
— Det är ett strandnära läge vilket har drivit upp priserna. Hela området är attraktivt, säger Kersti Ståhlberg.

Ett par hundra tävlingsbidrag har hittills kommit in till Villaägarnas Riksförbund.
— När man pratar genomsnitt förstår inte folk. Vi tänkte att vi borde kunna ge bra exempel, därför startade vi tävlingen, berättar Elisabeth Österman, vice förbundsdirektör för Villaägarna.

Organisationen menar att systemet med taxeringsvärden inte ger korrekta värden för enskilda hus.
— Man tittar på försäljningar under tre år, sen har man delat in landet i flera tusen värdeområden. Om det är få försäljningar i ett område slår man ihop det med ett större. Det kan inte bli rätt för enskilda fastighetsägare, därför tycker vi inte att man ska ha det som underlag för beskattning, säger Elisabeth Österman.

Taxeringsvärdet ligger till grund för fastighetsavgiften som ägarna betalar. Taxeringsvärdet ska i princip motsvara 75 procent av fastighetens marknadsvärde.

Villaägarna vill att 2009 års taxering ska stoppas och en utredning tillsättas med uppgift att ta fram förslag på hur taxeringssystemet helt kan avvecklas.

Vinnaren i tävlingen om det mest vansinniga taxeringsvärdet ska utses av en jury och ska presenteras vid månadsskiftet mellan juni och juli. Vinnaren får ett presentkort på 10 000 kronor för resor, byggvaror eller inredningsprodukter.

Här är några av bidragen i tävlingen:

Villa i Dorotea kommun

En villa i Dorotea kommun har fått ett nästan halverat taxeringsvärde — trots investeringar i bergvärme, nya elledningar och ett nytt garage.

Två tomter i Båstad

Lena i Skåne län berättar om sönernas två tomter i Båstads kommun. Trots att tomterna är likvärdiga och ligger nära varandra har den ena fått ett taxeringsvärde som är dubbelt så stort som den andra. Lena spekulerar i att det kanske beror på att fotbollsstjärnan Henrik Larsson nyligen har köpt en stor fastighet intill den uppvärderade tomten.

Fritidshus i Nyköpings kommun

Gunnar klagade på Skattverkets uppvärdering av hans fritidshus i Nyköpings kommun. Skatteverket sänkte då taxeringsvärdet, men Gunnar menar att det fortfarande är alldeles för högt i förhållande till marknadsvärdet.

Skatteverkets bedömning av marknadsvärdet är 1 075 000 kronor, men Gunnar uppskattar det till 600 000-750 000 kronor, bland annat på grund av att en grannfastighet i något sämre skick men med 50 procent större tomt såldes för ett år sedan för 400 000 kronor.