Nyheter

Miljonprogrammen delar blocken

Amine Kakabaveh (v), Vernoica Palm (s), Stefan Attefall (kd) och Oscar Öholm (m) möttes i en debatt om framtidens bostäder, arrangerad av NCC. Foto: Anna Sjöström.

De var överens om att det måste finnas en nationell plan för bostadsbyggandet, men i frågan om renovering av miljonprogrammen delas åsikterna.
Amine Kakabaveh (v), Vernoica Palm (s), Stefan Attefall (kd) och Oscar Öholm (m) möttes i en debatt om framtidens bostäder, arrangerad av NCC.

En av de första frågorna handlar om vad Kakabaveh och Palm tycker om det paket, Sverigebygget, som alliansen presenterade tidigare under Almedalsveckan.
– Jag är glad att moderaterna vänt i frågan om höghastighetståg och att de nu inser att det är bra. Däremot ser jag brister i finansieringen och att de förlitar sig på förhöjda markvärden, säger Vernonica Palm.
– Jag välkomnar deras idéer, men har de tänkt igenom finansieringen? säger Amine Kakabaveh.

Panelen svarade också på ja- och nejfrågor.
På frågan ”Ska det finnas en nationell plan för bostadsförsörjningen?”, svarade alla fyra ja, liksom på frågan ”Ska man tvinga kommuner som inte bygger bostäder att göra det?”.
– Men det ska göras med morötter snarare än med piska, säger Oscar Öholm.
– Det är viktigt att det finns allmännyttiga bostadsbolag i varje kommun, säger Amine Kakabaveh.

Alla fyra vill också se över frågan om riksintressen, men på frågan om man ska göra det svårare att överklaga, höll vänsterpartiet inte med de övriga.
– Det är en medborgerlig rättighet att kunna göra det.

På frågan om staten ska gå in med finansiellt stöd för renovering av miljonprogrammen svarade Kakabaveh och Palm ja, medan Attefall och Öholm nej.
– Det krävs mångmiljardbelopp om staten skulle göra det. Här måste fastighetsägarna ta sitt ansvar. Och om staten skulle gå in med pengar för renovering nu blir det väldigt orättvist mot de som redan renoverat, säger Attefall.
– Vi vill göra om ROT-avdraget så att det gäller även för hyresrätter, säger Kakabaveh.
– Samtidigt som man renoverar tycker jag att man ska klimatsäkra lägenheten. Här kan jag se energisparlån, som i Tyskland, som en lösning, säger Palm.

Den sista frågan var ”Kan ni tänka er att samarbete över blockgränserna efter valet för att lösa bostadsbristen?”, och här höll alla upp sina ja-skyltar.