Nyheter

Miljonregn över svensk solel

Funderar du eller ditt företag på att satsa på solel? Då är det läge att slå till nu. Regeringen har beslutat att avsätta minst 150 miljoner kronor under 2,5 år som stöd till de som installerar solceller, skriver Ny Teknik.

I Sverige har staten hittills bara givit ekonomiskt stöd till solcellsystem på offentliga byggnader. Det blir det ändring på från och med den första juli i år.

— Nu tar vi nästa steg och inför ett generellt stöd till alla företag, organisationer och inte minst miljöengagerade privatpersoner som vill installera solceller, säger näringsminister Maud Olofsson i ett uttalande.

Men staten står inte för hela kostnaden. Här handlar det om maximalt 60 procent av investeringskostnaden. Det finns också ett tak på 2 miljoner kronor och högst 75 000 kronor plus moms per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt.

Stöd kan ges till alla typer av nätanslutna solcellsystem, och för installationer som påbörjas tidigast den 1 juli år 2009 och slutförs senast den 31 december år 2011.

Målet är att den årliga elproduktionen från solceller ska öka med minst 2,5 gigawattimmar under de kommande 2,5 åren. Det motsvarar ungefär elförbrukningen hos 1 000 lägenheter.

Näringsdepartementet uppger också att syftet är att skapa fler jobb och företag inom energisektorn.

Ulla Karlsson — Ottosson / Ny Teknik

Läs fler nyheter på www.nyteknik.se

Fakta / Hur söker man stöd?

Ansökan om stöd görs till Länsstyrelsen som också fattar beslut. Det kommer att vara möjligt att ansöka både via blanketter och via internet.

All information om stödet och hur man ansöker hittar du på Energimyndighetens hemsida från och med den 1 juli.