Nyheter

Miljontals ritningar göms i arkivet

Frida Mellin, intendent på ArkDes. Foto: Anna Sjöström

Gunnar Asplund, Ralph Erskine och Sven Markelius. Det är några av landets främsta arkitekter och stadsplanerare, vars ritningar och modeller finns bevarade i ArkDes magasin.


– Vi har närmare fyra miljoner ritningar i vårt arkiv, säger Frida Melin, intendent på ArkDes, som ansvarar för ett nytt projekt att inventera det outforskade materialet och gör det mer publikt.


För den som är intresserad av arkitektur, stadsplanering och historia finns en guldgruva att botanisera i på ArkDes, Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. På ArkDes visas publika utställningar, men vad många inte vet är att det i källarplanen under museet gömmer sig riktiga skatter.

I långa rader står originalritningar, foton, illustrationer och andra handlingar sorterade i arkivmappar. Motiven är alltifrån kända offentliga byggnader till privatvillor. Många av byggnaderna finns i Stockholm, men hela Sverige är representerat.

– Vi har material från 600 arkitekter, aktiva under 1800-talet och fram till 1990-talet, berättar Frida Melin, som jobbar som intendent för samlingarna. Materialet är sökbart i museets databas.

Gunnar Asplund, arkitekten bakom bland annat Skogskyrkogården och Stockholms stadsbibliotek samt ansvarig för Stockholmsutställningen 1930, är en av de bäst dokumenterade.

– I stort sett allt hans material finns inscannat. Allt från ritningar till protokoll och brev.

I ett glasskåp finns till och med Aspunds dödsmask, en avgjutning av hans ansikte som gjordes efter hans död.

I David Helldéns mappar finns bland annat konstnärliga målningar över Hötorgsscity. Helldén ritade den första Hötorgsskrapan samt gestaltade Sergels torg.

– Han tog också en massa foton på personalen på kontoret. De kan vi ju inte kasta, säger Frida.

En annan uppskattad och efterfrågad arkitekt är Ralph Erksine, som bland annat ritat Läppstiftet i Göteborg. Hans första egna bostad, som han lät uppföra när han kom till Sverige från England, var Lådan, som idag finns återuppbyggd på Lovön.

– Hans mappar tillhör de mest framplockade i arkivet. Erskine är populär bland dagens arkitektstudenter – och allmänheten. De visningar vi ordnar i Lådan blir alltid fulltecknade direkt.

De manliga arkitekterna dominerar. Uppskattningsvis finns ritningar från 570 manliga arkitekter, och 30 kvinnliga, i ArkDes ”skattkammare”.

Leonie Gaisendorf, arkitekt inom modernism och brutalism, är något av en ikon bland arkitekter och dagens arkitektstudenter, enligt Frida Melin. Geisendorf ritade bland annat S:t Görans Gymnasium. Hon gjorde också ett förslag för en tillbyggnad till Riksdagshuset 1971. Den modellen finns bevarad.

Fotografen Sune Sundahl har också bidragit starkt till dokumenteringen av svensk arkitekturhistoria.

Han fotograferade allt från statliga och offentliga byggnader till privatvillor. I arkivet finns hyllmetrar med gamla svart/vita fotoplåtar.

– Men vi håller på att digitalisera Sundahls fotosamling. Plåtarna skickas till Kiruna där de skannas och blir digitala filer.

En av de stora utmaningarna idag är att magasinen börjar bli fulla och ArkDes har inte möjlighet att ta emot lika mycket material som tidigare. Vi måste också kunna hantera digitalt material.

– Idag jobbar inte arkitekterna på samma sätt med teckningar, ritningar och handskrivna handlingar. Det mesta materialet är digitalt idag, säger Frida Melin.

Målet med inventeringsprojektet är att kunna visa en helt ny utställning om svensk arkitekturhistoria som bygger på materialet från samlingarna.