Nyheter

Miljöpartiet i energisamtal med byggbranschen

Under fredagen träffade Miljöpartiet ledande aktörer inom byggbranschen i ett rundabordssamtal om energieffektiva bostäder. Partiet vill se ett statligt renoveringsstöd, men enligt finansdepartementet är det inte aktuellt i nuläget.

— Vi föreslår ett kraftfullt åtgärdspaket med ett nytt investeringsstöd för energieffektiviseringar av bostäder. Avsikten är att möjliggöra en rejäl upprustning av miljonprogramsbostäderna och samtidigt möta lågkonjunkturen med nya byggrelaterade jobb, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson i ett uttalande.

Nästa vecka drar miljöpartiet igång kampanjen ”Gröna Hem — Bygg om Sverige” och partiet vill därför ha branschens synpunkter på hur ett klimatinriktat åtgärdspaket bör utformas. Inbjudna till mötet är Sveriges Byggnadsindustrier, Byggnads, Skanska, JM, Fastighetsägarna, de allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo, AIX arkitekter och Sveriges Träbyggnadskansli.

Finansmarknadsminister Mats Odell var innan årsskiftet negativ till statliga renoveringsbidrag, och har istället hänvisat till att det viktigaste är att kreditgivningen fungerar. Trots det är förväntningarna på regeringen stora att underlätta de omfattande renoveringarna av de nedgångna och energislukande miljonprogramsområdena.

HSB, Sabo och nu senast de tre landshövdingarna i Jönköping, Kalmar och Kronobergs län tillhör dem som ett hoppas på ett energirelaterat renoveringsstöd eller motsvarande rot-bidrag.

Men finansdepartementet har inget positivt besked att komma med. Enligt Daniel Liljeberg, politiskt sakkunnig hos kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell, finns det för närvarande inga planer på att lägga fram något rot-avdrag för flerfamiljhus som skulle kunna underlätta energieffektiviseringarna.