Nyheter

Ministern besökte NCC Nystart

Nawzat Mohamad, miljöingenjör på NCC, tillsammans med Ylva Johansson.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) besökte NCC:s etapp i Västlänken, Centralen, i Göteborg. Där träffade hon bland annat några av de som gått arbetsmarknadsutbildningen NCC Nystart.
– Det är nästa stora fråga efter valet, att skapa bra omställningsprogram för de som kommit till Sverige men idag inte jobbar med det som de egentligen har kompetens till, säger Ylva Johansson.

– Jag har skickat tusentals jobbansökningar och fått nej. Men i och med Nystart fick jag äntligen en chans. Nu, efter den här utbildningen, jobbar jag som arbetsledare för ett av de stora projekten i Göteborg” säger Ahmad Alhamad, ingenjör från Syrien.

Han är en av hittills 36 personer som gått NCC Nystart, en 30 veckor lång arbetsmarknadsutbildning som varvar teori med praktik. De som har gått programmet har fått kunskap om hur det fungerar på den svenska arbetsmarknaden, normer och kultur med varvat med arbete på något av NCC:s projekt.

– Vi sökte med ljus och lykta efter ingenjörer till våra projekt och ville samtidigt bredda vår rekryteringsbas för ökad mångfald och integration. Därför startade vi för två år sedan Nystart tillsammans med Kunskapsskolan och i samarbete med Arbetsförmedlingen, berättar Matilda Lugnegård, ansvarig för Nystart på NCC, i ett pressmeddelande.

Målet har varit att de som går utbildningen ska kunna börja jobba på NCC. NCC har nu genomfört två omgångar med arbetsmarknadsutbildningen. Totalt har 36 personer genomfört utbildningen. Två tredjedelar har efter avslutad utbildning fått jobb på NCC.

En viktig komponent i utbildningen är att de som går programmet får lära sig mycket om hur det fungerar i Sverige på jobbet och på fritiden.

Nawzat Mohamad från Syrien som först jobbade som lärarassistent när hon kom till Sverige. Idag är hon miljöingenjör på NCC.

– Vi jobbar med flera snabbspår för att få in fler på arbetsmarknaden. Men det vi inte riktigt har förstått är hur viktigt det är med att i utbildningarna bygga in kunskap om normer och kultur, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Ajmal Esmaty, från Afghanistan gick Nystart förra året under handledning av Fabian Lindemann.

– Jag har lärt mig mycket om hur man leder arbetet i Sverige vilket skiljer sig från hur vi jobbade i Afghanistan. Här pratar vi i arbetslaget och kommer sen fram till en lösning. Och har jag förstått vikten av att dricka kaffe och pratar om väder, sport och vad man gjort i helgen på fikarasterna, säger Ajmal Esmaty, arbetsledare på NCC.

Trots att det är många utlandsfödda ingenjörer som har kommit till Sverige har det varit svårt för NCC att hitta rätt sökande. Många har tagit ett annat jobb som inte motsvarar deras kompetens.

– Det är nästa stora fråga efter valet, att skapa bra omställningsprogram för de som kommit till Sverige men idag inte jobbar med det som de egentligen har kompetens till, säger Ylva Johansson.