Nyheter

Ministern byggstartade nytt kvarter i Norra Djurgårdsstaden

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson sätter sitt handavtryck i betongen för att markera byggstart. Till vänster i bild koncernchef Stefan Ränk, Einar Mattsson. Foto: Einar Mattsson

Bostads- och digitaliseringsminister genomförde Peter Eriksson den första gjutningen av kvarteret Backåkra i Norra Djurgårdsstaden.
Bakom projekt Backåkra står Einar Mattsson.

– Stockholm har ett stort behov av bostäder, särskilt hyresrätter, samtidigt måste det behovet tillfredsställas på ett hållbart sätt. I Norra Djurgårdsstaden finns en ambition om att bygga med lågt koldioxidutsläpp och att stadsdelen ska vara fossilbränslefri 2030, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, i ett pressmeddelande. 

För att föreviga händelsen gjöt han sina handavtryck i betongen.

Kvarteret Backåkra kommer att bestå av 81 hyresrätter fördelade på ett gathus och två gårdshus. Hänsyn har tagits till att planera för minimalt buller, smarta energilösningar och hållbara material. Med en stor, grön takterrass kan de boende dessutom få njuta av omgivningarna.

– Kvarteret Backåkra är ett bra exempel på hur det går att bygga bostäder miljösmart med höga estetiska värden, säger Peter Eriksson.

Byggnationen av hyresrätterna i kvarteret Backåkra är de första i en etapp där Einar Mattsson uppför totalt 210 hyresrätter.

– Förutom de 81 hyresrätterna i kvarteret Backåkra planerar vi att uppföra ytterligare 130 hyresrätter i grannkvarteret Koppången. Hyresrätten är en kritisk del av en fungerande bostadsmarknad. Vi menar att hyresrätten ska vara en lättillgänglig boendeform där boendestandarden ska hålla samma kvalitet som i bostadsrätter, säger Stefan Ränk, koncernchef för Einar Mattsson, som också deltog vid gjutningen.