Nyheter

Ministrar presenterar satsning i Arkitekturträdgården

Arkitekturträdgården är Sveriges Arkitekters samlingspunkt i Almedalen. Fotograf: Susan Smith.

Ett förhandsbesked om regeringens nya arkitekturpolitik, hur vi bygger säkra städer och en färsk undersökning om hur mycket arkitektbristen kostar samhället. Det är tre av totalt 25 programpunkter i Arkitekturträdgården, Sveriges Arkitekters samlingspunkt för arkitektur och hållbar stadsutveckling i Almedalen.

– Det är glädjande att se att arkitektur debatteras allt mer i Almedalen – även långt utanför Arkitekturträdgården. Antalet arkitekter som deltar i olika paneler har exempelvis ökat med över 60 procent på två år, säger förbundsdirektör Tobias Olsson. Vi kan se att debatten har gått från att handla om bostadsbyggande till livsmiljöer för alla.

Bland de 25 debatterna, seminarierna och samtalen i årets Arkitekturträdgård är den sista, på onsdag den 5 juli kl 17:00, en av höjdpunkterna. Under rubriken ”Hur kommer regeringens politik för arkitektur och hållbar stadsutveckling att se ut?” presenterar för första gången Karolina Skog (MP), Alice Bah Kuhnke (MP) och Peter Eriksson (MP), ansvariga ministrar för arkitektur och hållbar stadsutveckling, regeringens kommande politik och satsningar inom området.

Utöver den bjuds en räcka inspel i de mest aktuella frågorna i samhällsbranschen. Förtätning, kommunernas roll, cirkulär ekonomi, träbyggande, arbetskraftsbrist samt vård- och lärmiljöer är ämnen som hamnar i hetluften i Arkitekturträdgården 2017.

Första Arkitekturträdgården i Almedalen arrangerade Sveriges Arkitekter för fyra år sedan. Sedan dess har den växt i takt med att intresset ökat. I år är Arkitekturträdgården öppen måndag till onsdag, den 3–5 juli, och ger plats för 25 seminarier, debatter och samtal som Sveriges Arkitekter själv och andra organisationer, myndigheter eller företag arrangerar.

Platsen är innergården på Strandgatan 16 och trädgården är öppen för alla.

Jenny Marcuson Fors