Nyheter

Minskad efterfrågan på trä

Varslad personal och minskad produktion. Trots att träbyggande ligger i tiden är 2008 ett mörkt år för Sveriges sågverk. <br></br> — Jag har svårt att se ett slut på oroligheterna innan årsskiftet, förklarar Bertil Stener, direktör på Skogsind

Under måndagen meddelade träförädlingsföretaget Martinssons att de minskar sin produktion med 20 procent fram till årsskiftet. Bland annat går man ner till enkelskift på sågverken i Hällnäs och Kroksjön. Företagets koncernchef Lars Martinson anser att nedgången är ett resultat av en orolig omvärld.

— Det råder en allmän konjunkturnedgång på världsmarknaden och självklart påverkar det även oss, säger han.

Enligt Lars Martinson ska personalstyrkan förbli intakt. Men inom andra företag i sågverksindustrin har personal varslats under sensommaren. Nyligen meddelade Södra att cirka 30 personer varslas vid sågverken i Traryd och Piggsmåla. Bertil Stener, direktör på Trämekaniska sektionen inom Skogsindustrierna, tror att det kommer fler exempel.

— Det har rått en överproduktion, bland annat för att man tagit hand om stora mängder stormvirke. Men nu ser vi att en nedgång i konjunkturen påverkar efterfrågan på trä. Branschen anpassar sig helt enkelt därefter, säger han.

Hur ligger Sverige till i ett internationellt perspektiv?
— Vi ligger bra till. Vi har till exempel en bra kvalitet på råvaran. Men sedan har till exempel fabrikerna i Mellaneuropa modernare anläggningar, avslutar Bertil Stener.