Nyheter

Misstänks för anonyma inlägg på börsforum

Ola serneke, koncern-vd. Foto: Serneke

Sernekes vd Ola Serneke har under mer än tre års tid skrivit om bolagets utveckling, aktiekurs och bemött kritiker under anonymt alias på Placera forum, enligt ett avslöjande i GP.

Göteborgs-Posten har avslöjat att Sernekes vd, Ola Serneke, under flera år skrivit anonyma inlägg kring sitt bolag på Avanzas aktieforum.

Kontot ”Pelludicum” har sedan i februari 2017 gett mothugg mot forumskribenter som uttryckt oro för att Serneke ska överleva och gett vittnesmål om svårigheter och förseningar, bland annat kring jätteprojektet Karlatornet.

Pelludicum, som GP alltså kopplar till Ola Serneke, försvann från forumet i oktober 2020 efter anklagare från andra användare om att vd och huvudägare Ola Serneke gömde sig bakom kontot. Enligt Dagens Industri handlar det om över 200 inlägg där han under pseudonym attackerat kritiker och övertygat sparare att investera i byggbolaget. 

Att som ledare och största ägare av ett börsnoterat bolag skriva på nätforum är problematiskt ur ett insiderperspektiv, konstaterar tidningen. Bolagsledare är bundna av lagar om att inte läcka information som kan påverka aktiekursen. Affärsinformation ska komma hela marknaden till godo samtidigt.

Ola Serneke har vid två tillfällen det senaste året hamnat i liknande blåsväder när han bland annat kommunicerat ut affärsplaner på Linkedin, något som uppmärksammades av Dagens Industri.

Nyhetsbyrån Direkt har sökt bolagsrepresentanter utan framgång på fredagen. Dagens Industri har pratat med byggbolagets styrelseordförande Jan Johansson som säger:

– Det som rapporterats är mycket allvarligt. Jag har informerat hela styrelsen. Och jag har kontaktat vd och bett om en förklaring och full information om vad som har hänt, men ännu inte fått svar.

I fredags kom bolaget Serneke med ett pressmeddelande med anledning av artiklarna i Göteborgs-Posten och övrig media. Där bekräftar Ola Serneke att han deltagit i diskussioner på Placeras börsforum under pseudonym.

– Alla som känner mig vet att jag brinner för mitt bolag, att det engagerar mig dygnets alla timmar och att jag är väldigt mån om att vårt företag och alla våra anställda behandlas rättvist i alla situationer. Detta är också anledningen till att jag deltagit i diskussioner i nämnda forum. Jag är givetvis medveten om de regler som gäller för personer med insyn i bolaget och har varit oerhört noga med att följa dem. Min avsikt har varit att bidra till diskussionen med redan känd och relevant information. Jag förstår nu att detta var fel sätt att göra det på och det kommer inte upprepas. Bolaget Sernekes intressen är alltid högst på agendan och ärlighet är ett av våra kärnvärden. Därför vill jag vara öppen med detta, säger Ola Serneke.

Bolaget framhåller att kommunikation generellt sker i etablerade kanaler och enligt de regler och lagar som finns. Reglerna omfattar givetvis även personal i allmänhet och insynspersoner i synnerhet. Sernekes styrelse har tillsatt en intern utredning.

– Styrelsen har tillsatt en intern utredning kring detta för att få hela bilden, säger Johan Live, kommunikationschef på Serneke, till Byggvärlden.

Nyhetsbyrån Direkt/Byggvärlden