Misstänkt mobbning slutar i AD

Misstänkt mobbning slutar i AD
Det började med färgen på en hjälm. Nu stämmer Byggnads arbetsgivaren för trakasserier och hindrande av skyddsombud.

Fackförbundet yrkar på ett allmänt skadestånd med 250 000 kronor till en medlem som vi kan kalla Mats.

Byggnadsarbetaren valde att säga upp sig efter trakasserier från arbetsgivaren. Det är hans version: Alltsammans började med färgen på hans hjälm. Byggettan utsåg Mats till skyddsombud i maj 2009.

För tidningen Arbetarskydd har Mats berättat att han i den rollen krävde att dammsugare skulle finnas på bygget. Som straff fick han utföra städningen själv. Mats flyttades till ”förrådet”. Och när han kom tillbaka efter föräldraledighet i maj 2010 fick han fortsätta att jobba där.

I oktober samma år uppstod det diskussioner om färgen på hans hjälm. Han uppmanades att ta av sig den gröna då han inte var huvudskyddsombud på den aktuella arbetsplatsen. När han inte lyssnade blev han tillsagd på nytt. Då bytte han till en blå hjälm, men behöll den gröna.

Kort därpå kom Byggettan på besök och delade ut klistermärken med skyddsombudsloggan. Mats satte den på sin blåa hjälm. Någon dag senare blev han kontaktad av flera byggnadsarbetare som var upprörda över att han beordrats att byta hjälm och över den usla arbetsmiljön på arbetsplatsen liksom bolagets syn på säkerhetsfrågor.

Efter många turer fram och tillbaka orkade inte Mats vara kvar. Han sa upp sin anställning i bolaget. Byggnads stämmer nu Sveriges Byggindustrier och Värmdö Byggentreprenader. Målet kommer alltså att hamna i Arbetsdomstolen. Ombud är Mats Borgström och Jonas Wiberg från Advokatfirman DLA Nordic.

Relaterade artiklar

Säkra byggarbetsplatser kräver oberoende kontroller
Byggnads: Det är läge att växla upp
Satsning på ökad kunskap om mens och graviditet
Nu blickar vi framåt för branschens bästa!