Nyheter

Misstänkt muthärva nystas upp

Resor till Rivieran, uppblåsta fakturor och privata byggen finansierade med allmänna medel. Det senaste avsnittet av SVT:s Uppdrag granskning handlar om en omfattande misstänkt muthärva i Göteborg. Bland de anklagade: en känd byggföretagare samt kommuntjä

Byggföretagaren Stefan Allbäck har med sitt företag Stefan Allbäck Byggnads, i flera år under 2000-talet haft uppdrag åt Göteborgs kommun. Men nu för programmet Uppdrag granskning fram anklagelser om orent spel.

Bland annat ska flera tjänstemän på kommunen haft privata affärer med byggföretagaren, samtidigt som de beställt uppdrag för miljontals kronor av hans företag.

Enligt Uppdrag granskning ska, bland annat, en tjänsteman ha fått ett hyreskontrakt med renoverat kök och badrum. Samma tjänsteman ska också, tillsammans med sin chef, ha bjudits till Stefan Allbäcks sommarhus på Rivieran.

Samtidigt ska Allbäcks byggföretag ha blåst upp sina fakturor med hundratusentals kronor. ”Ibland har delar av de arbeten som angetts inte ens utförts – och i andra fall har privata projekt satts upp på kommunens konton” skriver Uppdrag granskning på sin hemsida.

Kommunen ska också ha tagit emot flera anonyma tips under 2006 där tjänstemän pekats ut som inblandade i misstänkta muthärvor. Kommunen gick dock inte vidare med tipsen.

— De var anonyma och ingen särskild person pekades ut, om jag kommer ihåg rätt. Det var inte tillräckligt för att gå vidare och anklaga någon för att vara kriminell. Det kan man inte göra i en rättsstat, säger Göteborgs stadsjurist Gunnar Andersson till Göteborgs-Posten.

Efter ytterligare information ansåg dock Gunnar Andersson att det var läge för Riksenheten mot korruption borde få titta närmare på ärendet och bestämma om förundersökning ska inledas.

Nils-Eric Schultz, statsåklagare på Riksenheten mot korruption, bekräftar att man fått in material från Göteborgs stad.

— Jag har nyligen fått in lite material. Det är några artiklar och lite papper från en jurist. Sedan ska vi titta på kvällens tv-program för att efter det ta ställning om vi ska gå vidare med en förundersökning, säger han till Byggvärlden.

Stefan Allbäck vill själv inte medverka i programmet. Byggvärlden har också under onsdagen sökt honom, samt tjänstemän på kommunen för kommentarer men inte lyckats.