Nyheter

Misstänkt mygel på Trafikkontoret

En chef på Trafikkontoret i Stockholms stad har attesterat fakturor för över en kvarts miljon kronor till sitt eget bolag. Chefen har blivit av med sin tjänst.
Det skriver Dagens Nyheter, som även avslöjat andra misstänka oegentligheter på Trafikkontoret. 

DN har granskat Trafikkontoret i Stockholm. En chef, som jobbat på en enhet som bland annat har ansvar för stadens broar och tunnlar, har under nio års tid attesterat fakturor till sitt familjebolag, en kommunikationsbyrå. Han sitter själv i styrelsen, tillsammans med sin fru, svärdotter och son, som är vd för bolaget.

Enhetschefen har även låtit sig bjudas på golfevent av ett byggmaterialbolag. Han har efter DN:s granskning blivit av med sin chefsposition och utreds av Trafikkontoret. 

Det har också framkommit att ytterligare en person med koppling till enheten, som fungerat som kontrollansvarig, har utnyttjat sin roll för personlig vinning. Enligt DN har han använt sig av en av stadens byggkonsulter för bygget av sin sommarstuga i Roslagen.

Även en annan medarbetare har gynnat en närstående i samband med inköp av konsulttjänster. Den utpekade personen har anlitat en anhörig för en handläggartjänst. Faktureringen har skett via en mellanhand, ett konsultbolag inom byggbranschen som har ramavtal med Trafikkontoret men inte för rena handläggartjänster. 

För några år sedan var Trafikkontoret i Stockholm en av huvudparterna i den rättegång som gällde mutanklagelser och bedrägerier i samband med renoveringen av Söderledstunneln. Trafikkontoret svindlades på 30 miljoner kronor och tre personer som var underleverantörer åt Trafikkontoret dömdes till fängelse.  En tjänsteman på Trafikkontoret, som var misstänkt för att ha tagit mutor, friades i rätten men fick lämna sin tjänst.