Nyheter

Mobilspelet som ska stoppa coronasmitta på bygget

Alla medel är välkomna för att stoppa spridningen av coronaviruset. Ett mobilspel är ett nytt alternativ. Foto: Ramboll

Ett enkelt mobilspel som visar några vanliga situationer på en byggarbetsplats är det nya vapnet för att stoppa smittan av coronaviruset. Appen ForeBYG Smitte är framtagen av Ramboll i Danmark och finns även på svenska.

Spelet börjar med att man får följa med in i fikarummet i en byggbod på en byggarbetsplats. Där får man ta ställning till hur man ska agera i olika vardagssituationer för att minska risken för smitta. Det kan verka lite självklart hur man ska bete sig när man hämtar kaffe i kaffemaskinen men spelet fungerar ändå som en bra påminnelse för saker man bör tänka på. Efter att man har svarat på frågorna i fikarummet fortsätter sedan rundvandringen på till flera situationer på byggarbetsplatsen.

Spelet i sig har en enkel grafik och uppbyggnad och fördelen med det är att vem som helst kan ta till sig informationen utan någon introduktion.

– Vi utvecklade från början spelet för att hjälpa danska hantverkarna på byggarbetsplatser i ett i övrigt nedstängt Danmark. Nu finns den översatt till flera andra språk, bland annat svenska och engelska. Med gamification uppmärksammar spelet social distansering och god hygien i en miljö med speciella förutsättningar och vanor som kan vara svåra att bryta på egen hand, säger David Hermansson, affärsutvecklare på Ramboll Sverige.

Appen ForeBYG Smitte finns tillgänglig på språken svenska, danska, finska, norska, engelska och polska och kan laddas ner på App Store och Google Play.

Allmänna råd som gäller alla arbetsplatser

  • Tvätta händerna
  • Hosta eller nys i ärmen- inte i dina händer
  • Undvik att skaka hand och begränsa fysisk kontakt
  • Arbeta kontinuerligt med rengöring
  • Visa hänsyn och håll avstånd till andra
  • Ta pauser i skift
  • Rengör bord, handtag och andra ytor ofta