Nyheter

Mobilt kontor som drivs av elbil

Today´s office byggs i hållbart trä i Finland. Foto: Annika Rådlund

Den finska arkitekt- och designbyrån Studio Puisto Architects har tillsammans med Hyundai skapat en unik stuga som drivs enbart av ström från en elbil. Stugan, som går under namnet Today’s Office, kan flyttas ut i naturen och användas både som kontor och övernattningsställe.

Arkitekterna från finska Studio Puisto har skapat en ny typ av flyttbar kontorsplats i form av en designstuga på nio kvadratmeter. Today’s Office är så pass lätt att den fullt monterad kan lyftas på plats med helikopter eller kranbil. På så sätt kan placeras nästan varsomhelst. Just nu finns det en placerad i ett naturskönt område på Värmdö utanför Stockholm. Stugan är tillverkad helt i ekologiskt trä, CNC-fräst för exakt passform och med utvändig lärkpanel som täcker både tak och väggar.

– Vi på Studio Puisto har specialiserar oss på hospitality-design, som hotell, resorts, retreats och så vidare. I det här och flera andra projekt har vi samarbetat med Protos Demos, där vi designar och de bygger interiören, förklarar arkitekten Willem van Bolderen.

Under pandemin så bestämde de sig för att tillsammans skapa en stuga som skulle vara den perfekta tillflyktsplatsen från vardagen.

– Stugan är utformad för att ge en ren upplevelse, där man kan arbeta, sova, träna eller basta. Den fungerar bäst på fantastiska platser i naturen. Dessa svåråtkomliga platser utgör annars en utmaning för infrastruktur och så vidare. Så då passar det bra att använda sin elbil till strömförsörjningen.

En stuga har tillfälligt placerats på Värmdö och där är sidan med det stora fönstret vänt ut mot ett öppet landskap där det ofta passerar dovhjortar. Stugan Today´s Office är en version av Studio Puistos hyllade Space of Mind Cabin som också produceras hållbart av Protos Demos, med en modulär inredning utvecklad i samarbete med möbelmärket Made by Choice.

–Space of Mind ska kunna transporteras med helikopter. Det innebar att minska vikten och bara behålla det väsentliga. Det var dock bra för designprocessen, eftersom vi var tvungna att överväga allt noggrant.

Han berättar att de blev kontaktade av Hyundai och tillsammans med dem har de utvecklat den här lösningen.

–Vi är nöjda med resultatet eftersom bilbatteriet ger tillräckligt med juice för att driva en miljövänlig värmepump och hålla alla enheter laddade. Off-grid-lösningarna som undersöktes tidigare hade inte den komfortnivån.

Målkunderna är miniresorts, B&B och liknande.

I det här fallet så drivs stugan enbart via den nya elbilen IONIQ 5:s Vechicle-to-Load-funktion (V2L). Strömmen från bilen driver ett trådlöst nätverk, ljudsystem, TV, kylskåp, luftvärmepump, vattenkokare och en espressomaskin. Under hösten kommer diverse kreatörer och entreprenörer ges möjlighet att besöka den som är placerad på Värmdö, för att få ny inspiration.

Vechicle-to-Load-funktionen har en maximal effekt på 3,6 kW och kan användas även när IONIQ 5 är avstängd. En extern laddningsport gör det enkelt att använda bilen som en powerbank eller energibuffert för att ge kraft åt andra elektriska enheter.

Stugorna byggs i Halikko i Finland och finns nu utplacerade på flera platser i landet.

– Vi arbetar med att öppna ganska många mini-resorts innan nästa sommar, både i Finland och i Centraleuropa. Vi arbetar också med en modell för att ta med Space of Minds till andra delar av världen.