Nyheter

Modellvillan i Enskede är Årets Stockholmsbyggnad

Modellvillan är Årets Stockholmsbyggnad 2017. Foto: Erik Lefvander.

Det blev Modellvillan i Enskede som tog hem priset för Årets Stockholmsbyggnad 2017. Stockholmarna har röstat fram sin favorit bland tio utvalda finalister.


Arkitekturpriset Årets Stockholmsbyggnad är en årlig tävling där stockholmarna röstar fram sin favorit bland ett antal byggnader som valts ut för sitt bidrag till stadens utveckling. 2017 års vinnare blir Modellvillan i Enskede som fick 4 600 av de totalt 10 300 rösterna.

– Vi är väldigt hedrade över att stockholmarna har valt Modellvillan som Årets Stockholmsbyggnad och framförallt är det fantastiskt kul att grannarna och folk i närområdet verkligen gillar huset, säger Ola Göransson, partner på Arkitema Architects och ansvarig arkitekt.

Modellvillan som byggts av Titania färdigställdes 2016 och består av ett renoverat sekelskifteshus samt en modern tillbyggnad i trä. Det var den välavvägda kopplingen mellan gammalt och nytt som fick juryn att välja Modellvillan som en av finalisterna.

– Utmaningen har varit att skapa ett hus som fungerar ihop med den befintliga bebyggelsen. Lösningen blev ett traditionellt hus med en samtida gestaltning i trä som harmonierar med den äldre arkitekturen i området. Resultatet blev ”tradition with a twist”, säger Ola Göransson.

Så här lyder juryns kommentar om vinnaren: ”Ett modigt materialval. I byggnaden finns en tydlig koppling mellan såväl det gamla och det nya, som skalorna i omgivningen. Den är till synes enkel men med finess, den tar plats utan att dominera”.

– Det är en värdig vinnare – ett vackert hus som fint smälter in i omgivningen. Det är också roligt att vi slog rekord i antalet röster, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert.

– Att Modellvillan får Stockholmarnas eget arkitekturpris är extra roligt. Det kan ofta vara kontroversiellt att lägga till en årsring till staden, men de flesta har uppskattat hur den moderna tillbyggnaden som ersatt en sliten industrilokal kompletterar området, säger Nikan Ghahremani, projektchef på Titania.

Modellvillan fick sitt pris i form av en graverad plakett i brons föreställande tornet på Stadshuset i Stockholm. Priset delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert under en ceremoni i Stockholmsrummet, Kulturhuset, i går den 1 juni.


Jenny Marcuson Fors