Mördarbakterier ska utplånas med ny färg

Mördarbakterier ska utplånas med ny färg
En superfärg som tar död på de fruktade MRSA-bakterierna kan bli framtidens vapen mot sjukhussjukan. Bakteriernas cellväggar bryts ned när specialfärgen utsätts för UV-ljus.

Motståndskraftiga bakteriestammar som orsakar den problematiska sjukhussjukan är ett problem som blivit allt vanligare. De så kallade MRSA-bakterierna har hög motståndskraft mot antibiotika och är därför svåra att bekämpa på traditionellt sätt.
Därför försöker en grupp forskare från Tokyos jordbruks- och teknologiuniversitet att ta fram en väggfärg som dödar bakterier när den träffas av UV-ljus, skriver tidskriften New Scientist.

Specialfärgen innehåller en blandning av titandioxid och platina. När UV-ljus reagerar med titandioxid/platina-mixen startar en kemisk reaktion som bryter ned bakteriernas cellväggar.

Utmaningen som forskarna måste lösa är att specialblandningen även bryter ner viktiga emulgeringsmedel i färgen. De arbetar på att ta fram en färgmix som är tillräckligt bakteriedödande och samtidigt har lång livslängd.

Relaterade artiklar

Stabilt tredje kvartal för Peab
Starkt första halvår för Wästbygg
Växer så det knakar i fasaden
Kuststaden och KlaraBo går samman