Nyheter

Mördarbakterier ska utplånas med ny färg

En superfärg som tar död på de fruktade MRSA-bakterierna kan bli framtidens vapen mot sjukhussjukan. Bakteriernas cellväggar bryts ned när specialfärgen utsätts för UV-ljus.

Motståndskraftiga bakteriestammar som orsakar den problematiska sjukhussjukan är ett problem som blivit allt vanligare. De så kallade MRSA-bakterierna har hög motståndskraft mot antibiotika och är därför svåra att bekämpa på traditionellt sätt.
Därför försöker en grupp forskare från Tokyos jordbruks- och teknologiuniversitet att ta fram en väggfärg som dödar bakterier när den träffas av UV-ljus, skriver tidskriften New Scientist.

Specialfärgen innehåller en blandning av titandioxid och platina. När UV-ljus reagerar med titandioxid/platina-mixen startar en kemisk reaktion som bryter ned bakteriernas cellväggar.

Utmaningen som forskarna måste lösa är att specialblandningen även bryter ner viktiga emulgeringsmedel i färgen. De arbetar på att ta fram en färgmix som är tillräckligt bakteriedödande och samtidigt har lång livslängd.