Nyheter

Moskébyggen kantade av <br/> protester och förseningar

Överklaganden, protester och bränder. Svenska moskébyggen är ofta kontroversiella. Men ett minaretförbud, såsom folket i Schweiz röstat för, kan inte bli verklighet i Sverige, enligt inblandade i moskébyggena.

För fyra år sedan kastades brandbomber in genom ett fönster på moskén i Malmö. En man som befann sig i lokalen fick föras till sjukhus för kontroll. Bara två år tidigare, år 2003, förstördes en stor del av moskén i en misstänkt anlagd brand.

Attentaten är ovanligt grova exempel på en rad svårigheter som moskéer, och planerade moskéer stött på i Sverige.

– Överklagandena har lett till åtminstone 2,5 års förseningar. Sedan har det ju såklart lett till att projektet blivit dyrare. Hur mycket vet jag inte, förklarar Nasser Mosleh ordförande i föreningen svenska muslimer i Umeå.

Föreningen bildades i oktober med målet att samla in pengar till en planerad moské i Umeå. Man tog då över uppgiften från en stiftelse som enligt Nasser Mosleh misslyckats med sitt uppdrag.

— Nu går bygglovet ut till sommaren 2010 men jag tror att vi kan vara igång med en första etapp då, säger han och tillägger att det ännu inte är klart med några entreprenörer.

Grannar överklagade

Det var grannar till den planerade moskén som överklagade planerna ända till Regeringsrätten, som tidigare i år beslöt att inte pröva ärendet.

Den planerade byggkostnaden ligger på 25-30 miljoner kronor. Nasser Mosleh berättar att man nu jobbar på flera fronter för att få ihop finansieringen till en första etapp.

— För det första samlar vi in pengar här i Sverige. För det andra har vi kontakt med internationella organisationer. För det tredje undersöker vi om det finns någon regering som vill hjälpa till. Kriteriet är att inga krav ska ställas på oss, säger han.

Men problemen med bygget av den kommande moskén ska inte överdrivas, anser Nasser Mosleh. Nyligen genomförde Schweiz en kontroversiell folkomröstning där majoriteten ansåg att man bör förbjuda minaretbyggen i landet. Att någonting liknande skulle kunna ske i Sverige tror inte Nasser Mosleh på.

— Jag tror att det svenska folket är klokare än så. Och vad gäller Schweiz så blev det nog som det blev för att många som inte har något emot minareter, stannade hemma vid omröstningen, säger han.

År 2006 fanns det sex, för ändamålet byggda, moskéer i Sverige. Bland annat i Stockholm, Malmö och Göteborg. I dag finns det också planer på ytterligare moskéer i ett antal städer, till exempel Umeå, Karlskrona, Skövde och Växjö.

Moské i gymnastiksal

I Karlskrona har kommunen nyligen gett bygglov för en moské i en gammal gymnastiksal. Stadsarkitekten Hans Juhlin anser att mosképlanerna inte varit speciellt kontroversiella.

— Inte jämfört med många andra planer i alla fall. Det har till exempel inte varit några överklaganden. Sedan har det ju varit en diskussion i medierna om huruvida en moské passar in i den svenska byggtraditionen, säger han.

För Abed Tmarji, ordförande för Islamiska kulturföreningen i Karlskrona, fortsätter nu arbetet med att samla in pengar för att köpa marken där moskén ska stå.

– Vi har samlat in cirka 500 000 kronor men det behövs 800 000 kronor. Sedan hoppas vi på att kontraktet kan vara skrivet inom sex månader. Då har också planändringen av området gått igenom, säger han.

Tror du att planerandet för nya moskéer påverkas av omröstningen i Schweiz?
— Vi tänker inte så mycket på det som händer i Schweiz. Vi tänker vad som händer här lokalt och vi följer de lagar som gäller.