Nyheter

Mot högre höjder

Stockholms skyline kan komma att förändras med nya skyskrapor. Foto: Getty Images

Den globala trenden att bygga allt högre skyskrapor sprider sig. Sverige är inget undantag. Ett exempel är Skanskas nya projekt Sthlm 01 som kommer bli ett 27 våningar högt kontorshus i Hammarby Sjöstad.

Under seminariet Stockholm High Rise Symposium, som nyligen arrangerades av Ramboll Sverige, deltog flera lokala och internationella experter. De bjöd på framtidsspaningar och inblick i de speciella förutsättningarna som styr när man vill bygga riktigt högt. En av talarna var Shonn Mills, globalt ansvarig för skyskrapor på Ramboll Group.

– Urbaniseringen och bristen på mark driver på utvecklingen. Men kostnaderna ökar när man bygger på höjden och därför måste man skapa ett mervärde som motiverar de höga utgifterna, säger han.

Sverige har flest höga byggnader i Skandinavien och det kommer bli fler, menar Shonn Mills. Men förutsättningarna här är lite annorlunda än i övriga delar av världen.

– Sverige är en intressant plats och det är gäller även övriga Norden. Bra höga byggnader handlar alltid om sammanhang och i Sverige måste de vara en reflektion av människors värderingar. Det finns ett motstånd mot höga byggnader men under de senaste åren så ser vi flera nya projekt som startas. Och när folk ser vilka möjligheter det erbjuder så tror jag fler kommer fler börja drömma och höga byggnader

Ett aktuellt bygge som växer fram nu ligger i Hammarby sjöstad. Det är Skanskas projekt Sthlm New Creative Business Spacessom som består av sju byggnader och den mest framträdande är Sthlm 01. En iögonfallande skrapa på hela 27 våningar. Med sina 102 meter över mark blir Sthlm 01 en av huvudstadens högsta byggnader.

– Många glömmer bort att prata om känslorna som höga byggnader frambringar. Det är något väldigt speciellt när man befinner sig högt upp och har utsikt över staden och vattnet. Den här byggnaden kommer märkas och skapa känslor, säger Fredrik Lantz från Skanska som var en av talarna under seminariet. 

I och med bygget av den nya kontorsskrapan Sthlm 01 får Stockholm ett nytt och unikt landmärke. Den är ritad av den internationellt erkända byrån Sauerbruch & Hutton. Skrapan är formad som en treudd med tre spetsar som växer utåt och ökar i volym högre upp. 

Bygget av Sthlm 01 är ett projekt som kommer sätta sitt avtryck i stadsbilden. Flera ligger i startgroparna eller på ritbordet. 

– Om man tittar på hur London har utvecklats de senaste femton åren så är det en ganska häftig omvandling. Samma utveckling, men kanske på ett lite mer kontrollerat sätt, kommer att ske i Stockholm, säger Shonn Mills.

 
Av: Samuel Karlsson