Nyheter

”Motivet till mordet är pengar”

I juni 2018 sköts en byggföretagare utanför sitt hem på Lidingö. Foto: Susanne Bengtsson

Åklagaren har väckt åtal mot sju personer misstänkta för inblandning i en händelse den 5 juni 2018 då en byggföretagare sköts till döds utanför sin bostad på Lidingö.
– Motivet till mordet är pengar, men vem som betalat har vi inte fått svar på, säger kammaråklagare Sara Norling.

Samtliga sju som varit misstänkta och häktade för mordet på en byggföretagare på Lidingö i somras åtalas nu för mord, medhjälp till mord samt grovt vapenbrott. Fem av personerna åtalas för mordet då de ”tillsammans och i samråd i en gemensam brottsplan” uppsåtligen dödat brottsoffret. 

 
De åtalade är mellan 17 och 22 år. Samtliga har sin hemvist i Stockholmsområdet, men ingen av dem har anknytning till Lidingö.

– Förundersökningen och åtalet om mordet på Lidingö är resultatet av ett omfattande utredningsarbete där telefonanalyser, spaningsiakttagelser, tekniska undersökningar och vittnesiakttagelser har varit av avgörande betydelse för de slutsatser som slutligen har kunnat dras och som resulterat i åtalet avseende mord, säger förundersökningsledare kammaråklagare Sara Norling.

Trots den omfattande utredningen är det en fråga som man inte fått svar på.

– Vi har inte svar på varför mordet ägt rum. Enligt min uppfattning är motivet pengar. De åtalade har fått stora summor pengar. Men vem som har beställt och betalat mordet har utredningen inte kunnat ge svar på.  

Det går inte att göra några kopplingar till byggbranschen?

– Vi har bevisning mot vilka som begått mordet, men inte vem som betalat dem. Om någon skulle ha uppgifter om detta får de gärna kontakta polisen.

Åtalet väcks vid Göteborgs tingsrätt för att samordnas med ett mål som pågår där. Två av dem som i dag åtalas misstänkta för mordet på Lidingö står redan åtalade vid Göteborgs tingsrätt för mord respektive förberedelse till mord på Guldheden den 20 maj 2018.

Huvudförhandlingstiden beräknas till cirka 15 dagar och förväntas påbörjas i början av april.