Nyheter

Muraren Sol Ottosson årets Isabellestipendiat

Över hundrafyrtio hantverkare nominerades till årets Isabellestipendium – Sveriges första hantverkarstipendium för kvinnor. Juryns val föll till slut på muraren och ställningsbyggaren Sol Ottosson, som länge kämpat för att kvinnor ska ha en naturlig plats inom hantverkssektorn.

– Det härliga med Sol är inte bara att hon har en gedigen bakgrund i byggbranschen utan att hon dagligen arbetar för att sammanföra människor runt omkring sig och att hon på det sättet visar att det finns plats för alla slags människor på våra byggen!, säger juryns ordförande och stipendiets initiativtagare, inredaren Isabelle McAllister.

Sol Ottosson själv är mycket stolt över att bli utvald: – Det här visar att allt mitt arbete för att vara en bra förebild för andra tjejer att våga välja de yrken de själva vill, har nått ut. Nu har jag fått energi nog att fortsätta kämpa i flera år till!

Motiveringen till årets stipendiat lyder: “2013 års Isabellestipendiat har med stor kunskap, ödmjukhet och en osviklig envishet följt sina drömmar och på så sätt banat väg för många kvinnor inom den traditionella och mansdominerade byggbranschen. Sol Ottosson är en sann förebild som genom att starta nätverk och utbildningar har gett hantverksarbetande tjejer en avgörande bas att växa på som yrkesmänniskor. Från efterfrågad murare till driftig ställningsbyggare beger hon sig nu ut för krävande uppgifter på Norges oljeriggar. Inget kan hindra Sol!”

 

Varför ett Isabellestipendium?

 I Sverige är 99% av alla hantverkare inom byggsektorn män. För att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig och uppmärksamma de som redan är verksamma inom branschen, startade inredaren och programledaren Isabelle McAllister Isabellestipendiet 2011. Stipendiet på 20 000 kronor, delas ut på Hem & Villa-mässan i Stockholm, och är ett samarbete mellan den ideella föreningen Rättviseförmedlingen och Isabelle McAllister.