Mutåtal mot Sweco-anställda

Mutåtal mot Sweco-anställda
Två före detta anställda på Sweco har åtalats. De misstänks ha betalat en ukrainsk tjänsteman för att få information om en upphandling.
Riksenheten mot korruption har väckt åtal mot två före detta anställda på Sweco. De misstänks ha betalat en ukrainsk tjänsteman för att få information om en upphandling.

De två Sweco-anställda, varav en är rysk medborgare, är misstänkta för att ha mutat en ukrainsk tjänsteman för att få veta vilka anbud konkurrenterna lagt i en upphandling av vatten- och avloppsprojekt i Ukraina.

Tjänstemannen ska ha fått en semesterresa med familjen och 3 000 euro i fickpengar för informationen. Kostnaden för mutorna har Sweco fått stå för genom falska fakturor om nedlagd arbetstid.

Medarbetarna på Sweco åtalas nu för grov bestickning. Den ryske medborgaren åtalas även tillsammans med en tredje person för grovt bokföringsbrott. De två samarbetade i ett bolag som inledningsvis bekostade mutorna.

Riksenheten mot korruption har tillsammans med rikskriminalpolisens nationella korruptionsgrupp utfört en omfattande utredning mot Sweco. De konstaterar att inga andra personer än de åtalade är misstänkta för delaktighet i bestickningen.

Mutbrottet avslöjades av en annan anställd vid den ukrainska myndigheten. Den mutade tjänstemannen suspenderades från sin tjänst och anbudsprocessen avbröts.

Värdet på det aktuella projektet uppgick till runt 30 miljoner kronor och finansierades med lån av Världsbanken och genom bistånd av Sida. Brottet har gjort att infrastrukturprojektet blivit rejält försenat.

Marie Bergström
[email protected]

Relaterade artiklar

Så ska byggplåtbranschen bli mer cirkulär
Företagen som vann flest anbud
Fängelsestraff fastställs i korruptionshärvan
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet