Nyheter

Mutdomar ligger fast

En stor muthärva i Stockholm har fått sin rättsliga slutpunkt. Fyra beställare i byggbranschen som dömdes för mutbrott kommer inte att få sin sak prövad i Högsta domstolen.

Härvan uppdagades för flera år sedan när Skatteverket beslutade att byggföretaget GS Bygg och Fastighetsservice skulle betala fyra miljoner kronor i skatt. Då började ägaren till företaget berätta om osanna fakturor som han hade utfärdat åt NBS Snickeri Bygg & Fastighetsservice.

Härvan som nystades upp av polis och åklagare var omfattande. Tretton personer dömdes 2008 i tingsrätten. Domstolen ansåg att ägarna till NBS och GS hade mutat beställare på Skolfastigheter i Stockholm (Sisab), AP Fastigheter, Blomsterfonden och Länsförsäkringar.

Byggföretagen hade bland annat bekostat ombyggnader av beställarnas privata bostäder. Kostnaderna hade byggföretagen sedan hämtat hem genom att överfakturera bolagen där beställarna arbetade.

De som dömdes var förutom beställarna ägarna till NBS och GS, samt ägaren till golvfirman Parkettgolv.

Men elva av de som dömdes överklagade domen till hovrätten, som i somras frikände en Sisab-förvaltare och sänkte straffet för de övriga tio.

Fyra av dessa, tre tjänstemän från Sisab och en projektledare på AP-Fastigheter, överklagade domen till Högsta domstolen. De dömdes för mutbrott och trolöshet mot huvudman i tingsrätten, medan hovrätten ogillade åtalen om trolöshet mot huvudman. Hovrätten ansåg att det var troligt att NBS och GS hade överfakturerat beställarnas bolag, men att det inte var bevisat.

Nu har Högsta domstolen beslutat att inte bevilja prövningstillstånd för de fyra. Därmed ligger mutdomarna från tingsrätten fast.