Nyheter

Mycket jobb för konsulter

Infrastruktur, en ny arena och satsning på vindkraft. Vi har hittat ett gäng i byggbranschen som verkar gå mot strålande tider.

Konsultföretagen har expanderat i Sundsvall de senaste åren. Och nu rapporterar Sundsvalls tidning om flera nya projekt som snart ska börja projekteras.
— Vi söker mer folk, säger Fredrik Wallner, regionchef för infrastruktur inom Sweco, till Sundsvalls tidning.

Sweco har 105 anställda i Sundsvall, 30 fler än för två år sedan. Nu väntas visserligen en nedgång inom husbyggnad men eftersom det finns så mycket andra projekt på gång oroas inte konsulterna över framtiden.

Bara E4 vid Sundsvall kommer att innebära ett projekteringsuppdrag på ett par hundra miljoner kronor för konsultfirmorna att slåss om. Dessutom ska Banverket bygga en järnvägstunnel genom Sundsvall, teatern ska byggas, en ny multiarena, norra och södra kajen renoveras, vattenkraften rustas upp och vindkraften byggas ut.

— Det är inom infrastruktur, miljö och energi som det ser mest hoppfullt ut, säger Fredrik Wallner till tidningen.

Tyréns, Ramböll och WSP ger också en ljus framtidsbild i Sundsvalls tidning. Och det är kanske inte konstigt det — projekten är så många att kommundirektören Stefan Söderlund oroas över hur kommunen ska hinna med. Han säger att kommunen redan i dag har problem att hinna med alla detaljplaner som krävs för att projekten ska kunna genomföras.