Nyheter

”När det var dags för studenten så hade vi en husresning”

Victor Jacobsson, vd för Hebab, Ebab och Gäre Bygg. Foto: Ebab
Victor Jacobsson, vd för Hebab, Ebab och Gäre Bygg. Foto: Ebab

27 år fyllda och vd för tre byggbolag. Med tanke på Victor Jacobssons bakgrund så är det egentligen inte så konstigt.
Jag har alltid varit yngst och startade mitt första byggbolag redan som 1-6åring, säger han.

31 augusti tillträdde Victor Jacobsson tjänsten som vd för moderbolaget Byggbetjäntens tre dotterbolag Ebab Byggservice, Hebab och Gäre Bygg. Det första bolaget med säte i Lindesberg och med filialer i Örebro och Köping. Det andra med verksamhet i Karlskoga samt då Gäre Bygg som håller till i Skövde.

Lite spretigt kan tyckas att sköta tre bolag med totalt fem kontor?

– Det är svårt att dela på sig, så är det. Det gäller att ha bra medarbetare, framför allt platschefer på respektive kontor. Man måste ha bra ledningsgrupper och framför allt måste de veta och känna att de alltid kan nå mig, oavsett på vilket kontor jag sitter.

Började i byggbranschen som 16-åring

Just nu befinner sig nye vd:n på H. Einarsson Byggnads (Hebab) kontor i Karlskoga. Men oftast är det vid Ebabs huvudkontor i Lindesberg som man hittar honom. Victor Jacobsson headhuntades till koncernen för två år sedan, då som operativ arbetschef på Ebab och Hebab.

Tjänsten fanns egentligen inte då utan tillsammans med ägarna och styrelsen började vi skissa på en ny organisation runt mig. Jag fick stort förtroende för ägarna och familjebolaget, berättar han och tillägger att det under den perioden hände mycket med organisationen. Initiativen var nog egentligen mina, men jag har alltid haft stor förtroende från ägarna och styrelsen. Vad vi gjorde var bland annat att förtydliga rollerna, vi etablerade nya kontor och i samband med en ökad tillväxttakt rekryterade vi även nya medarbetare.

Då var han 25 år, men till byggbranschen hittade han redan som 16-åring.

– Jag hade ganska svårt att fungera i skolan, som den är uppbyggd. Jag kände tidigt att jag ska köra eget. Efter högstadiet läste jag företagsekonomi och entreprenörskap på gymnasiet. Det här ska jag implementera i bygg, kände jag. Eftersom många i min omgivning höll på med bygg attraherade den branschen mig.

Gjorde praktik på egna firman

Men för att driva byggbolag behöver man kunna snickra. Och efter en deal med rektorn så kunde han i stället börja på byggymnasiet. Samtidigt startade han och en kompis upp en byggfirma i Örebro. Efter ytterligare en deal med rektorn såg givetvis också Victor Jacobsson till att han kunde göra sin praktik på det nybakade byggföretaget.

– Sen var det jobb dygnet runt och ett besök emellanåt i skolan för lite teori. När det var dags för studenten så hade vi en husresning så jag fick kontakta skolan och säga att jag inte kunde komma för vi var tvungna att få taket tätt. Mina betyg fick jag hemskickade med posten, berättar han. 

Efter tre och ett halvt år kom de båda kompisarna till en punkt när de fick besluta sig för att satsa ordentligt på bolaget tillsammans med allt vad det innebär eller fortsätta vara bästa vänner och dela på sig. Det blev det senare.    

– Vi är fortfarande bästa vänner så det var ett bra beslut.

Consto i Karlstad

Medan kompisen fortsatte driva bolaget började Victor Jacobsson på Peribo Bygg och Inredning, som bygger butiker runt om i Sverige och Europa, där han blev arbetsledare. Efter nästan fyra på företaget blev han erbjuden att köpa bolaget som då hade 13 anställda.

– Det var smickrande för jag var ju yngst där också, jag har alltid varit yngst. Jag räknade lite på det, men tackade sedan nej.

Det blev i stället norska Consto i Karlstad som hörde av sig till Victor Jacobsson och ville anställa honom som platschef.

– Det var jättehäftigt, jag var den yngsta tjänstemannen på hela Consto och den enda i produktion som inte hade någon ingenjörsutbildning.

Har du känt någon gång att du saknar en högre utbildning?

– Nej, det har jag inte, det har gått ändå och det går fortfarande. Snarare blir det en bra mix med mitt entreprenörskap och driv tillsammans med medarbetare som har en högskoleutbildning.

För mycket sju till fyra

På Consto fick han räkna på projekt på upp till 250 miljoner kronor, från att tidigare ha räknat på betydligt mindre projekt. Men samtidigt som projekten växte så blev processerna trögare, något som inte passade den rastlöse Victor Jacobsson.   

– Det var för mycket sju till fyra, jag kom inte upp i min fulla potential. Jag lärde mig otroligt mycket där vad gäller byggekonomi på stora projekt och är väldigt tacksam för det. Eftersom jag inte hade all kunskap vad gäller olika kalkylprogram och andra typer av digitala program så fick jag jobba dubbelt så mycket som alla andra, men det sporrade mig. Men det gick lite för långsamt.

Efter det hörde då Byggbetjänten av sig där Victor Jacobsson nu är vd för de tre byggbolagen, tillsammans med en styrka på 130 personer, varav 20 tjänstemän och 110 yrkesarbetare och med en omsättning på 250 miljoner kronor. Det största bolaget Ebab sysslar främst med försäkringsrelaterade uppdrag. Hebab är mer ett renodlat byggbolag som främst utför uppdrag åt statliga myndigheter. Gäre Bygg är en blandning av Hebab och Ebab, både försäkringsärenden och uppdrag åt statliga myndigheter.

Hur vill du utveckla bolagen?

– Man måste ställa sig frågor som vad ska vi hålla på med, vilken affärsinriktning vi ska ha och är det långsiktigt hållbart. Vad gäller de statliga myndigheterna så kan man konstatera att det långsiktigt är hållbart. Jag tror inte man enbart ska tänka på vad vi kan tjäna pengar på. Sen handlar det om att få med sig medarbetarna, vad de drivs av och vad de tycker är viktigt att fokusera på. Blir vi tillräckligt bra på detta så kommer lönsamheten per automatik.

Du har tagit över som vd för tre bolag när materialpriserna rusar i höjden och vi har en cementkris. Oroar det dig?

– När jag klev in på kontoret första gången i april 2020 så härjade coronan som värst. När pandemin lagt sig blev det krig. Och nu har vi stora utmaningar i materialförsörjning och cementkrisen. Det är ett hot mot bolaget och mot hela branschen, men vi är trygga med de prognoser vi får från Byggföretagen. Det är inte så mycket vi kan påverka härifrån. Jag försöker fokusera på det vi kan påverka och det är ett större hot, nämligen att få in yngre i branschen. Därför åker jag runt i skolor och försöker attrahera ungdomar genom att berätta min historia. Vi jobbar mycket med employer branding och erbjuder många praktik och lärlingsplatser. Om vi inte löser detta kommer vi att få jättestora bekymmer om tio år.

Victor Jacobsson

Gör: Vd för de tre byggbolagen Ebab, Hebab och Gäre Bygg

Tidigare arbetslivserfarenhet: Har drivit eget byggbolag, anställd på Consto och Peribo Bygg.

Ålder: 27 år

Gör helst en ledig dag: Är på kontoret. Lördagar på kontoret är de bästa dagarna.

Senast lästa/lyssnade bok: Har läst endast en bok i mitt liv, körskoleboken. Men jag lyssnade nyligen på en podcast med Ola Serneke. Han är en stor förebild.

Senaste spelade låt på Spotify: Någon house-musik på väg till kontoret klockan fem på morgonen.

Senaste resan: Marbella, Spanien i mitten av september.

Drivkraft: Affärer, att bygga fina bolag med bra medarbetare.