Byggprojekt

Bygget av nya kulturhuset i full gång

Illustration över Agnes Kulturhus i Gävle
Kulturhuset är ritat av Nyréns arkitektkontor och kommer få en modern utformning med form, färg och material som ska smälta in i omgivningen. Bild: Nyréns arkitektkontor

NCC bygger på uppdrag av Gävle kommun Agnes Kulturhus, ett kultur- och bildningscenter på 8 700 kvadratmeter.
Kulturhuset beräknas vara färdigt under sommaren 2024. Affären orderregistrerades i affärsområde Building Sverige i Q2 2022 och har ett ordervärde på cirka 300 miljoner kronor.

Bygget av Agnes Kulturhus i centrala Gävle är nu i full gång. Hela det gamla biblioteket och dess källare är rivet. Just nu pågår arbetet med att dra upp pålar från det gamla huset. Sedan väntar schaktarbete och pålning för att lägga grunden. Pålningen beräknas pågå oktober ut. I början av 2023 ska allt förberedande arbete som bottenplattan och källarväggar vara på plats och arbetet med stommen kan påbörjas.

– Med Agnes Kulturhus är vi med och skapar en modern mötesplats för kultur och lärande på en ikonisk plats i centrala Gävle. Nu har vi projekterat klart och kommer att uppföra en byggnad med en tilltalande modern arkitektur för att stärka varumärket Gävle. Vi är glada över att ha fått förtroendet av Gavlefastigheter och ser fram emot ett långt samarbete med dem, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden.

Kulturhuset blir dubbelt så stort som gamla biblioteket

Ett nytt stadsbibliotek utgör basen för den nya byggnaden. Men här ska det också finnas plats för övrig kulturverksamhet som konsthall, komplementsbiograf, poddstudio, VR-rum, kontor, skaparytor, eventsal och sagorum.

Byggnaden är ritad av Nyréns arkitektkontor. Den får en modern utformning med form, färg och material som ska smälta in i omgivningen. Byggnaden blir ungefär dubbelt så stor som det tidigare stadsbiblioteket, fördelat på fem våningsplan.

Agnes Kulturhus beräknas vara färdigt under sommaren 2024. Affären orderregistrerades i affärsområde Building Sverige i Q2 2022 och har ett ordervärde på cirka 300 miljoner kronor. Affären är en totalentreprenad i samverkan.