Byggprojekt

NCC bygger ny skola för 250 miljoner kronor

Nya Granelundsskolan i Tranås
Granelundsskolan byggs i området Humlan, ett nytt område i Tranås. Bild: White Arkitekter

NCC ska tillsammans med AB Tranåsbostäder bygga nya Granelundsskolan i Tranås med plats för 600 elever i årskurserna F-6. Affären är en totalentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på cirka 250 miljoner kronor.

NCC och Tranåsbostäder inleder nu arbetet med Granelundsskolan. I mars tas ett första spadtag och enligt plan ska skolan stå klar inför skolstart hösten 2025. Skolan planeras bli 8 700 kvadratmeter fördelat på två våningsplan. Skolan byggs med en maxkapacitet för 600 elever med tre klasser per årskurs.

– NCC har varit involverade tidigt från projektstart och kunnat bidra med många av våra kompetenser. Granelundsskolan är resultatet av vårt täta och goda samarbete med Tranåsbostäder, verksamheten och arkitekten. Tillsammans har vi tagit oss an det utmanande planeringsskedet med stort engagemang, och vi ser nu fram emot att få inleda det välplanerade bygget, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden.

Skolbyggnaden kommer att bestå av tre sammanhängande block. Delen närmast Norraby kommer att bestå av klassrum, hemvister och fritids. Mittendelen av matsal, tillagningskök och administration, några förskoleklasser och specialsalar. Det tredje blocket är den nya idrottshallen som även kommer ha 300 läktarplatser.

Granelundsskolan byggs enligt miljöklass Silver. Som ett ytterligare led i hållbarhetsarbetet kommer det installeras solceller på taket. I Tranås bygger NCC även Junkaremålsskolan som förväntas stå färdig hösten 2024.

Affären om cirka 250 miljoner kronor orderregistreras i första kvartalet 2023 i affärsområde NCC Building Sweden.