Nyheter

NCC bygger Örebros nya skola

Fotograf: Illustration: Mondo Arkitekter.

NCC har fått i uppdrag att bygga Tybblelundsskolan åt Futurum Fastigheter i Örebro AB. Det här den första helt nya kommunala skolan i Örebro sedan 1992.

Ordern är värd 223 MSEK. 

Tybblelundsskolan ska rymma 525 elever från förskoleklass till sjätte klass samt en ny förskola med tio avdelningar och plats för 180 barn.

– Behovet av nya skolor är stort i kommunen. Förutom Mariebergsskolan som ersatte en tidigare skola 2006 är det här den första helt nya kommunala skolan i Örebro sedan 1992, men glädjande nog inte den sista. Fler skolor är på gång, säger Göran Lunander, vd på Futurum Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Tybblelundsskolan blir en stor sammanhängande byggnad på 8 900 kvadratmeter, fördelad på två våningar. Byggnaden ska inrymma klassrum, musiksal, slöjdsal, hemkunskapssal samt en förskola. Lokalerna ska även användas till fritidsverksamhet samt kunna hyras ut till annan verksamhet.

Futurum Fastigheter har högt ställda krav på skolbyggnadens miljöprestanda. Det innebär att eleverna får ett sunt inomhusklimat med bra ventilation, att sunda byggmaterial används och att skolan får låg energianvändning.

Tybblelundsskolan byggs med partnering, en samverkansform där fokus ligger på en öppen och nära dialog mellan alla inblandade. Första spadtaget togs den 21 juni 2016. Förskolan ska stå klar till höstterminen 2017 och skolan till vårterminen 2018.

NCC och Futurum Fastigheter har erfarenhet från tidigare samarbete och genomförde även ombyggnaden av Karolinska skolan som en parteringentreprenad.

– Vi tar med oss våra erfarenheter från det samarbetet och fokuserar på att tillsammans hitta de allra bästa lösningarna för en modern skolbyggnad anpassad för dagens pedagogik, säger Peter Höög, avdelningschef NCC Building.