Nyheter

NCC bygger Polishögskolan i Umeå

Bild: Tengbom.

NCC har fått i uppdrag av Akademiska Hus att bygga ny polishögskola i Umeå. Ordern är värd 80 MSEK.

På torsdagen offentliggjordes det vilka som får bygga Polishögskolan i Umeå. Det blir NCC som får uppdraget av Akademiska Hus.

– Att få bygga lokaler för polisutbildningen på Campus Umeå hjälper oss att förtäta och skapa ett mer levande campusområde. Det blir ett viktigt bidrag i utvecklingen av Universitetsstaden, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus region Norr, i ett pressmeddelande.

Nu sätter NCC och Akademiska hus spaden i marken för en ny polishögskola på Umeå universitetsområde. En stor del av polisutbildningen bedrivs sedan starten år 2000 i lokaler i Umestan företagspark.

– Vi genomför projektet i nära samverkan med Akademiska Hus. Det innebär bland annat att vi har en öppen ekonomi under genomförandet, säger Stefan Israelsson, produktionschef på NCC Building.

Den nya polishögskolan i Umeå omfattar drygt 6 000 kvadratmeter med plats för 340 elever. Utbildningslokalerna får bland annat en hall för träning av kampsport samt övningsavdelningar med bank-, krog-, butiks- och lägenhetsmiljö. Källarvåningen får skjutbanor. Markplanet rymmer garage och tvätthall för fordon.

Huset ska miljöcertifieras enligt det svenska systemet Miljöbyggnad. Energianvändningen ska vara 35 procent lägre än kraven i Boverket byggregler, BBR. Polishögskolan ska stå klar i september 2017 och vara färdig att tas i bruk till vårterminen 2018.