Nyheter

NCC-chef kan ha svindlat 11 miljoner

För fem år sedan dömdes den före detta NCC-chefen till att betala skadestånd på närmare sju miljoner kronor. Men han kan ha försnillat uppemot 11 miljoner kronor. Nu åtalas mannen för grov trolöshet mot huvudman.

Den åtalade mannen, som fick sparken från NCC 2005, är misstänkt för en av de värsta svindelhärvorma någonsin i den svenska byggbranschen. Upp emot elva miljoner kronor misstänks han ha försnillat.

– Jag kan inte dra mig till minnes en lika stor bedrägerihärva i branschen, säger Claes—Håkan Sandberg, ordförande i Upplands Byggförening, till Byggvärlden.

På NCCs bekostnad har den åtalade mannen köpt rallydäck för över två miljoner kronor, hyrt en verkstad för 2,3 miljoner, sponsrat ett rallylag med en avancerad buss för 600 000, köpt in och rustat upp en turnébuss värd 300 000 kronor och gett bort den till dansbandet Mats Rådberg och Rankarna. Han har också inhandlat gocart-bilar, snöscotrar, båtmotorer, radiostyrda flygplan och högvis med mobiltelefoner.

Har NCC haft för slappa rutiner?

– Nej, det finns folk som är så skickliga på att lura och gå förbi kontrollsystemen att de är mycket svåra att upptäcka, säger Ulf Thorné, kommunikationschef på NCC Construction — den enhet som den åtalade mannen hörde till under sina sista år på koncernen.

Som en direkt följd av svindleriet har NCC nu infört skärpta rutiner och kontroller, bland annat elektronisk fakturahantering.

Bedrägeriet har huvudsakligen pågått mellan 2001 och 2005, då den åtalade mannen var chef för inom NCC.

I början av 2005 sprack bubblan. På ekonomiavdelningen fattade man misstankar och den nye ekonomichefen på NCC Construction, Annette Falkenström, var själv med om att avslöja mannen.

Arbetsdomstolen dömde NCC-chefen till ett skadestånd på 6,7 miljoner plus rättegångskostnader, omkring en miljon kronor.

I början av nästa år startar brottmålet, efter en omfattande polisutredning.