Nyheter

NCC-chefens löfte till byggherrarna

Bostadsbyggandet har rasat kraftigt för HSB, som vill att staten griper in. Samtidigt har de nu ett löfte från NCC. <br></br> — Vi lovar att jobba hårt för att sänka byggkostnaden, sa Olle Ehrlén, vd och koncernchef.

Under torsdagsförmiddagen arrangerade Sveriges Byggindistrier och HSB seminariet Tvärstopp för bostadsbyggandet. Flera vittnade om hur allvarligt läget är. Hans Tilly talade om varslade byggnadsarbetare, Olle Ehrlén på NCC om ett allvarligt läge.
— Jag tror att vi bara sett början på lågkonjunkturen, sa Olle Ehrlén.

Många byggchefer ställer krav på regeringen. Men Olle Ehrlén var självkritisk.
— Vi har inte kunnat bygga hyresrätter med lönsamhet. Det är ett misslyckande att vi inte kunnat hålla emot kostnadsökningarna. Vi i branschen har ägnat oss åt internfajting i stället för marknadsanpassning.

NCC-chefen passade också på att vända sig direkt till fastighetsägare och byggherrar i lokalen.
— Det här är ett ypperligt tillfälle för er att investera i fastigheter, infrastruktur och energibesparande åtgärder. Vi kommer att fortsätta med kostnadssänkande åtgärder, så det kommer att vara en bra affär för er.

Och en bra affär behövs för att till exempel HSB ska få igång nyproduktionen igen.
— Vi hade planerat att bygga 1 900 lägenheter i år men bara 500 kommer att byggstartas. Nästa år blir det nästan noll om ingenting görs. Vi kan inte riskera medlemmarnas pengar, säger Kent-Olof Stigh, ordförande, HSB Riksförbund.

Olle Ehrlén vill inte ha bidrag:
— Problemet är att det inte finns kapital. Vad kan regeringen göra för att hjälpa bankerna? Det är viktigare än alla andra stödåtgärder.