Nyheter

NCC drabbas i konkurshärva

En skandal med bostadsbolaget Saltöhems bostadsbygge i Karlskrona drabbar flera byggbolag. Saltöhem har gått i konkurs och är skyldigt NCC och John Svensson Byggnadsfirma pengar. <br></br> — Vi hoppas att vi får igen 25 procent av skulden, säg

Ett 60-tal intressenter har krav på sammanlagt cirka 20 miljoner på Saltöhem.
— De är skyldiga oss en halv miljon för markarbeten, det är ganska mycket pengar för oss, säger Tor Wolgast som är projektledare för anläggning på NCC Construction i Karlskrona.

Saltöhem skulle bygga 182 bostadsrätter i Karlskrona men det mesta gick fel. Saltöhem kunde inte betala räkningarna och höll på att gå i konkurs. Sedan vek marknaden och försöken att rädda bolaget misslyckades . Nyligen blev konkursen ett faktum.

Blekinge läns tidning har bland annat skrivit en rad artiklar om projektledaren för bygget, som suttit i fängelse i 2,5 år och är skyldig Haninge kommun 19 miljoner kronor. Projektledaren arbetade gratis under flera år och istället betalades lön ut till ett bolag som ägdes av hans släkt.

JSB, som var huvudentreprenör för bostadsrättsbygget, anlitades också av projektledaren för att renovera ett hus som tillhör hans fru, för flera miljoner kronor. Pengar som Saltöhem nu kräver tillbaka.

Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten i Malmö utreder om bolaget har dränerats inifrån genom att flera personer i bolaget renoverat privata villor.

Tor Wolgast kände till projektledarens bakgrund när de gick in projektet. Men tvekade aldrig att utföra arbetet.
— Nej, han har ju avtjänat sitt straff, men sedan gick det som det gick, säger Tor Wolgast.