Nyheter

NCC drar sig ur moskébygget

Moské i Rinkeby. Bild: Johan Celsing Arkitektkontor.

Personer inom en muslimsk friskolekoncern som häktats för ekobrott misstänks ha kopplingar även till ett planerat moskébygge i Rinkeby. 

NCC, som skulle bygga moskén, väljer nu att avsluta samarbetet.

– NCC ser allvarligt på anklagelserna mot de här personerna, meddelar byggbolaget.

Länder som Saudiarabien, Qatar och Kuwait skänker pengar till olika muslimska projekt i Sverige, enligt en granskning som Svenska Dagbladet har gjort. Enligt tidningen finns utländska finansiärer med även i det planerade moskébygget i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

Fem personer i friskoleverksamheten Al-Azhar har häktats misstänka för ekobrott. Tre av personerna ingår även i kretsen kring den planerade moskén och dess insamlingsstiftelse. Enligt SvD misstänks de för brott som grovt bokföringsbrott, trolöshet mot huvudman och penningtvätt.

NCC och Rinkebymoskéns Insamlingsstiftelse har tidigare inlett ett samarbete om att uppföra en moské. Den nya moskén skulle byggas vid Rinkeby allé i nära anslutning till det nya polishus som NCC också uppför. Arkitekt Johan Celsing har tagit fram ett utformningsförslag för den 5 000 kvadratmeter stora byggnaden.

Summan för uppdraget förväntades uppgå till cirka 100 miljoner kronor.

Enligt NCC var samarbetet med Rinkebymoskéns Insamlingsstiftelse i ett initialt planeringsskede där förutsättningarna för att bygga undersöktes. Det har varit en osäker process vad gäller de ekonomiska förutsättningarna eftersom projektet ska finansieras via en insamling.

Men nu väljer NCC att avsluta samarbetet med avtalspartern som företräder stiftelsen.

”Dessa frågetecken tillsammans med den information som nu kommit till NCC:s kännedom gör att NCC nu väljer att avsluta samarbetet”, skriver bolaget.

”NCC ser allvarligt på de anklagelser som riktas mot de personer som har kopplingar till den planerade moskébyggnationen i Rinkeby”.