Nyheter

NCC dras in i muthärvan

Muthärvan i Göteborg fortsätter att svälla. Nu misstänks en person på NCC.

Åklagare Nils-Eric Schultz inledde nyligen en tolfte förundersökning i muthärvan i Göteborg. Den här gången omfattas byggjätten NCC av misstankarna. En projektledare på kommunens lokalförvaltning är också misstänkt för brott.

— NCC ska ha utfört jobb åt en anhörig till en tjänsteman på LFF (lokalförvaltningen), säger Nils-Eric Schultz.

Enligt Göteborgs-Posten handlar misstankarna om att kostnaderna för den anhörigas byggjobb belastade ett annat projekt, renoveringen av Vättleskolan. Tjänstemannen uppger dock för tidningen att han betalade svart för byggjobbet. Men han säger till GP att hans bekantskap med en platschef på NCC var en av anledningarna till att bolaget fick uppdrag av honom.

NCC har inlett en intern utredning efter att misstankarna har uppdagats.

— Vi ska gå igenom det aktuella projektet och se om det kan finnas några oklarheter i eller kring projektet, säger regionchef Anders Björnek till NCC:s personaltidning.

Ungefär samtidigt som muthärvan utökades med en ytterligare förundersökning har en anställd på ett elföretag häktats. Mannen misstänks för grov bestickning och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Åklagaren menar att han har mutat tre tjänstemän på det kommunala bostadsbolaget Poseidon. Mutorna ska uppgå till ett värde av ungefär en miljon kronor.

— Nu hålls det förhör med honom. Han förnekar brott, säger Nils-Eric Schultz.

Åklagaren planerar att begära honom omhäktad på torsdag, och omhäktningsförhandlingar kommer sannolikt att hållas på fredag.

På torsdag ska också den första rättegången i muthärvan äga rum. Då handlar det om en före detta teknisk chef på Poseidon, som misstänks ha tagit emot nära 24 ton tegel gratis av företaget Wienerberger.