Nyheter

NCC efterlyser enhetliga regler för brandskydd

Brandskyddsreglerna tolkas olika på olika ställen i landet. Och det sätter käppar i hjulet för NCC. — Standardisering är nödvändig för effektivisering, säger Tomas Carlsson, vd för NCC Construction.

Ett exempel på hur olika brandskyddsreglerna tolkas gäller Ica Maxi-butiker, berättar Thomas Järphag, avdelningschef för region syd på NCC Teknik.

— I Mellansverige säger kommunerna att sprinkler är fullgott skydd. Men i Malmö kommun säger man att sprinkler inte är tillräckligt, och kräver att man ska brandskyddsmåla stommarna också. Och det kan kosta mellan 200?000 och 300 000 kronor, säger han.

Olikheterna i tolkningarna blir ett problem när NCC försöker industrialisera byggandet.

— Då faller tanken att ha likformighet i våra lösningar. Dessutom tycker jag att det är fel att det finns lokala tolkningar om det finns nationella regler för tillgänglighet. Vad ska vi då ha nationella regler till frågar sig Jan Byfors, chef för teknisk utveckling på NCC.

Brandskyddsreglerna finns formulerade i Boverkets byggregler. Men det är kommunernas byggnadsnämnder som godkänner brandskyddet vid bygglovsansökan. Då tar de oftast hjälp av den lokala räddningstjänsten, och det är här de skilda tolkningarna uppstår.

Boverket arbetar nu med att förtydliga brandskyddsreglerna. Arbetet ska ut på remiss i december och de nya reglerna kan träda i kraft tidigast i januari 2011.

Kommer olikheter i tolkningar att formuleras bort då?
— Det blir en tydligare nivå i reglerna, men det kommer fortfarande att finnas flexibilitet. Helt kommer vi aldrig ifrån det, säger Michael Strömgren, brandingenjör på Boverket.