Nyheter

NCC friades från bedrägerimisstanke

NCC:s inköpsmetoder följer både lagen och branschreglerna. Men kunderna är kritiska till branschens årsomsättningsrabatter som ger NCC ungefär 200 miljoner kronor om året. <br></br> — Vi vet att det förekommer bonusar i branschen och tycker vä

I förra numret berättade vi om att Dan Persson, tidigare vd för NCC:s dotterbolag Däldehög, polisanmält NCC för bedrägeri. Han anser att NCC lurar sina kunder till att betala överpriser på material medan NCC sedan får tillbaka pengarna i form av bonus som beställarna aldrig ser.

Åklagare har nu avskrivit målet. Brott kan ej styrkas. Därmed följer affärsupplägget lagen. Men beställarna är kritiska till inköpssystemet med bonus, som de betecknar som vanligt i branschen.

— Prissättningen på byggmaterial är sjuk. Men det har inte förespeglat oss att kontrollera NCC. Man måste kunna lita på varann, säger Rolf Jonsson, Staffanstorpshus.

NCC jobbar allt oftare i så kallade partneringuppdrag där beställare och entreprenör jobbar med öppen ekonomisk redovisning. Partnering bygger på förtroende, något beställarna vi kontaktar betonar. Därför kontrollerar ingen av dem hur förmånliga NCC:s inköpspriser är för dem. En del känner till att det finns koncernbonusar men inte alla.

— Vi vet inte om det förekommer bonusar. I vilket fall är det inget som kommer oss till del, säger Ingemar Linusson, Skövde kommuns entreprenadchef för Skövde Nya Arena.

— Om det visar sig att NCC får ett ekonomiskt utfall genom projektet som inte kommer beställaren till del skadar det entreprenadformen partnering, fortsätter Ingemar Linusson.

Bengt-Ove Ström på Västra Götalandsregionen är projektledare för en ny vårdbyggnad vid Borås lasarett.
— Man talar om att det ska vara verifierade självkostnader. Då ska det vara riktiga och inte fejkade självkostnader, säger Bengt-Ove Ström.

Västra Götalandsregionen har funnit ett sätt att hantera branschens bonusar.
— Vi skrev i upphandlingen att entreprenören skulle ta hänsyn till årsbonusar när de lämnade anbud. På det sättet har vi konkurrensutsatt den delen.

Enligt NCC får de årsomsättningsrabatter på ungefär 200 miljoner kronor om året.
— Men de följer branschens standardavtal och utgör mindre än en procent av vår omsättning. Bonusen återinvesteras sedan i vårt inköpsarbete, säger informationsdirektören Annica Gerentz som tillsammans med pressekreteraren Lovisa Lagerström Lantz ringer upp för att svara på Byggvärldens frågor.

Vid kontraktsskrivning är det kutym att hänvisa till AB04 och enligt den kan årsomsättningsrabatter tillfalla entreprenören. Övriga rabatter ska beställare få del av.