Nyheter

NCC glömmer Hallstahammar

Industriellt byggande är åter melodin för NCC. Med noggrann styrning och effektivt platsbyggande ska företaget leverera billiga bostäder. Nu lanseras ett nytt affärsområde.

Den nya affärsmodellen kommer att ha sin bas i Göteborg.

— Vi har också ett namn på segmentet men det berättar vi först i samband med att det sjösätts den 1 juli, berättar Anders Björnek, blivande chef för den nya verksamheten.

Satsningen innebär att byggjätten samlar all sin utveckling, design, inköp och försäljning av industriellt producerade bostäder. Satsningen baseras på byggsystemet P303.

— P303 är en styrd industrialiserad process som bland annat innebär att vi arbetar minutiöst med planeringsprocessen. De enskilda komponenterna leder inte till något nobelpris men sammantaget kan vi leverera kvalitativa och energisnåla hus till en fast summa, och med en kort leveranstid, bara fyra månader, säger Anders Björnek.

NCC har redan idag sålt 300 bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, som är baserade på P303. Men satsningen är inte den första i NCC: s historia. Redan 2007 satsade företaget på industriellt byggande med en fabrik i Hallstahammar. Den satsningen ledde dock till stora ekonomiska förluster och fabriken fick stänga efter bara ett år.

Vad skiljer denna satsning från den i Hallstahammar?
— Det finns några skillnader. Bland annat kommer vi nu att ha platsgjutna byggen och inte leverera delar från en centralort.

NCC konstaterar att det finns ett stort behov för investerare och bostadsbolag att hitta attraktiva bostadsprodukter för normalinkomsttagare. Den här satsningen ska kunna tillfredställa de behoven.

Hur blir det med låginkomsttagarna?
— Det är klart att låginkomsttagarna är inkluderade i den här satsningen. Vi har till exempel just nu ett projekt i Lilla Edet med bostadsrätter som säljs för 15 000 kronor kvadratmetern och precis avslutat ett hyresrättsprojekt i Vallda Kungsbacka.

NCC har redan börjat producera tvåplanshus med tvåor, treor och fyror. Framöver ska man också bygga fler- och envåningshus.