Nyheter

NCC gör arbetskläder för kvinnor

NCC håller på att ta fram en egen kollektion av arbetskläder för kvinnor. Om ett år kan de första kvinnoplaggen vara färdiga.

Arbetsgruppen tittar bland annat på storlekar, snitt, reglering i liv, sommarjackor och skor. Problemet med de traditionella arbetskläderna är bland annat att skorna är för breda för många kvinnofötter och byxorna är för rakt skurna.

— Dagens kläder passar 50 procent av kvinnorna, men ofta har kvinnor lite större rumpor än män, då blir det svårt att få byxor som passar i midjan. Byxor kommer att bli en viktig del i arbetet, säger Ole Kristoffersen, som är ansvarig för arbetet med kvinnokollektionen.

Men några kjolar kommer det inte att finnas i NCC-kollektionen.

Anni Vänskä, arbetsledare på NCC, välkomnar den nya kvinnokollektionen.
— Jag hade en vinterjacka i minsta storleken som gick ner över benen. Men den var så smal nertill att jag bara kunde gå med små, små steg. Det blev lite geisha-effekt, säger hon.

En annan åtgärd som NCC har vidtagit för att underlätta för kvinnor att arbeta i företaget är att starta ett internt nätverk på tjänstemannasidan med syfte att stödja kvinnorna i organisationen. NCC har även infört flextid för alla på kontoren i Sverige för att underlätta för föräldrar att hämta och lämna barn från dagis och skola.

— Många har haft samma tider som på byggena. Nu tittar vi på lösningar även för byggena, säger Ulf Thorné, presschef på NCC.