Nyheter

NCC kan förlora miljoner på konkurs

Jonas Kristiansson på NCC är självkritisk till att han inte begärde någon ekonomisk säkerhet från kinesiska Fanerdun. Nu riskerar Fanerdun konkurs.<br/> — Jag hoppas projektet överlever, säger han.

— Det vore negativt för bygden om de går i konkurs och projektet inte blir av. Om bygget fortsätter tror jag också det gynnar NCC, säger Jonas Kristiansson.

Hans förklaring till att han frångick policyn att begära en säkerhet av okända kunder är följande: I början var uppdraget litet, cirka 600 000 kronor. Fanerdun betalade också både NCC och övriga leverantörer i början. Problemet var att beställningarna ökade snabbt och till slut var uppe i nära 20 miljoner kronor utan säkerhet.

— Det kan man tycka var väldigt naivt men jag begärde ingen bankgaranti och det borde jag gjort, säger Jonas Kristiansson.

Fackförbundet Unionen begärde nyligen Fanerdun i konkurs. Skälet är att flera av förbundets medlemmar inte fått lön och att de vid en konkurs får ut lön i form av den statliga lönegarantin.

Fanerdun är skyldig NCC 11 miljoner kronor. Men vid en eventuell konkurs går inte NCC lottlöst, tror Jonas Kristiansson. NCC har fått en inteckning i den tomtmark som Fanerdun äger.

— Enligt en värdering är marken värd 15-17 miljoner kronor och även om det finns andra fordringsägare som ska ha pengar före oss bedömer vi att vi kommer att få igen våra pengar om marken säljs, säger han.

Nu pågår samtal mellan Fanerduns ägare och en ny kinesisk investerare som är intresserade av att ta över projektet.
— Jag tror att de kommer att köra vidare med projektet, säger Jonas Kristiansson.

Om det blir en konkurs avgörs senare i vår.