Nyheter

NCC: Lönsamhet kommer före volym

NCC noterar en förlust under årets första tre månader, men orderingången har fördubblats. Nu ska byggbolaget börja nyanställa.

Hur många som NCC behöver anställa uppger inte NCC:s vd och koncernchef Olle Ehrlén.

— Det finns ingen färdig uträknad prognos. Men det rör sig om ett betydande antal under de närmaste tre till fem åren, säger han.

Under de senaste 1,5 åren har NCC sagt upp cirka 4 000 personer totalt i koncernen. Nu kan återanställningar bli aktuella.

— Självklart erbjuder vi dem vi har sagt upp nya jobb. Men det är inte alla som är lediga, säger Olle Ehrlén.

Under årets första kvartal redovisar NCC en förlust på 182 miljoner kronor före skatt.

— Förlust i första kvartalet är en säsongsvariation, en påverkan från vintern, som vi har vant oss vid. Ett negativt resultat är aldrig bra, men utifrån situationen vi har haft i vinter är det inte så dåligt som förra året, säger Olle Ehrlén.

Den hårda vintern har medfört extra kostnader, men byggbolaget presenterar inte några exakta summor.

— När vi skottar snö, isolerar och värmer går det åt olja och el. Det tar längre tid att gräva i mark som är frusen och transporter tar längre tid. Allt påverkar volymer och effektivitet och blir en kostnad. Jag vet att vintern har kostat mer än tidigare, men jag kan inte på ett seriöst sätt säga hur mycket den har kostat, säger Olle Ehrlén.

NCC har haft en ökad orderingång, men ser att volymerna 2010 kommer att vara lägre än 2009.

— De låga igångsättningarna i Housing 2009 kommer att påverka 2010, och de rabatter vi gav 2009 kommer att påverka 2010, säger Olle Ehrlén.

När det gäller de större lokala marknaderna som NCC Housing verkar på bedömer bolaget att bostadspriserna är stabila eller stigande i Sverige, Tyskland, Finland, Danmark och Norge, men ser en osäkerhet i Litauen.

Byggbolaget kommer att fortsätta att fokusera på att hålla nere kostnaderna och prioritera lönsamhet före volym.

— Det blir press på marginalerna när konjunkturen vänder uppåt. Men det är totalt ointressant om vi kan skaffa oss volym om vi inte kan bibehålla lönsamhet. Vi har inte sett kostnaderna börja öka än, men vi räknar inte heller med att vi kan sänka kostnaderna mer, säger Olle Ehrlén.

NCC:s koncernchef ser framför allt två orosmoln framöver:

— Dels resursbehovet om marknaden växer, vi har en skev åldersstruktur i branschen. Dels också att vi drabbas av optimism och tror att faran är över. Vi ser att det kan gå från solsken till åskskur på en dag. Jag tror att vi kommer att leva med hickups och dalar framöver.

Då menar du Greklandskrisen?

— Ja, jag hoppas man har fått stopp på oron med stödpaketet, men det är gigantiska belopp som stater och banker ska gå in med, det innebär att vi lever på subventioner och ränta. Det kommer att påverka hur snabbt vi kommer tillbaka, säger Olle Ehrlén.

Hur kommer det att påverka NCC?

— Vi måste vara vaksamma och hålla igen kostnadsstycket. Det kan påverka orderingången om människor börjar bli oroliga för att räntan ska sticka uppåt, säger Olle Ehrlén.

Skanska har rapporterat vinst i första kvartalet och haft en rekordvecka i orderingång, hur kommer det sig att det går bättre för Skanska än för NCC?

— Jag ska inte kommentera Skanska, men när det gäller orderingång och volym på jämförbara marknader känner jag inte att vi har några problem, säger Olle Ehrlén.