Nyheter

NCC Montage rekryterar i Polen för den nordiska marknaden

På kontoret i Warszawa jobbar bland andra, fr v: Pawel Szewczyk, Ulrika Brinck, Tomasz Kaczynski och Beata Lenkiewicz. Foto: Susanne Bengtsson

NCC Montage är NCC:s egna bemanningsbolag för att hantera tillfälliga arbetstoppar.
Rekrytering sker från NCC:s kontor i Warszawa i Polen.
Sedan starten 2015 har bolaget vuxit rejält, från 60 till 350 medarbetare.
– Vårt mål är att bredda oss mot fler kompetenser, säger Ulrika Brinck, chef för NCC Montage.

NCC har ingen byggverksamhet i Polen. Däremot anställer bolaget polska yrkesarbetare – för den nordiska marknaden. Genom att ha ett eget bemanningsbolag säkrar NCC arbetskraft och kompetens och stärker sin konkurrenskraft i olika projekt.

– Projekten ska veta att vi har en säker process och anställer kvalificerat folk som jobbar enligt svenska löner och lagar. Vi vill också vara säkra på att de vi tar in gör rätt för sig, säger Ulrika Brinck, chef för NCC Montage.

– De polacker vi anställer har exakt samma villkor som våra lokalt anställda medarbetare. De är anställda i NCC Montage och jobbar efter svenska regler och kollektivavtal.

I Polen finns en yrkeskår med välutbildade yrkesarbetare. Närheten till Skandinavien är också en fördel, anser man.

– NCC har ett bra rykte i Polen så det är lätt att rekrytera betongare och snickare, säger Ulrika Brinck, som är stationerad i Stockholm men jobbar på kontoret i Warszawa ett par dagar varannan vecka.

NCC Montage, startade verksamheten i augusti 2015. Bolaget ska ersätta den kapacitet som NCC tidigare köpt in från externa bemanningsbolag.
– Om ett projekt behöver hyra in mer än fem yrkesarbetare under en lägre tid så måste rekryteringen ske via oss.

I dagsläget har bolaget cirka 300-350 polska byggare uthyrda till ett 25-tal projekt. Den största yrkesgruppen är betongare, men även snickare, markarbetare och asfaltsläggare rekryteras från Polen. Majoriteten av projekten finns i Sverige, där Förbifarten Stockholm, trafikplats Tingstad i Göteborg och kartongfabriken i Grums är några av arbetsplatserna. Viss uthyrning sker även till bolagets projekt i Danmark och Norge.

På NCC:s kontor i Warszawa jobbar 15 personer. Härifrån sker rekrytering, införsäljning och uthyrning av personal till olika projekt, utbildning av anställda samt en hel del administration.

– Vi sköter kontakter med till exempel Skatteverket och ser till att alla vi anställer blir registrerade, får samordningsnummer och arbetstillstånd. Vi hjälper också våra anställda att fylla i blanketter till Försäkringskassa och för ID06. I Sverige är det väldigt mycket pappersarbete. I Danmark kan man göra mycket av det här jobbet via Internet, säger HR-chef Beata Lenkiewicz, som jobbat för NCC sedan 1998.

I NCC Montages databank finns cirka 3000 CV:n.
– Snickarna hittar till oss. Vi har en stor marknad här och många vill till Sverige och jobba, säger Beata Lenkiewicz.

– Många av dem som söker är bekanta med byggare som redan jobbar hos oss och har blivit rekommenderade. Men vi annonserar även efter folk på Internet, säger Tomasz Kaczynski, som själv jobbat som snickare på NCC i sju år.

Tomaz Kaczynski är ansvarig för logistikavdelningen. Han ordnar med transport till och från Norden och följer ofta med de nyanställda för att se till att allt fungerar inledningsvis. NCC står för resa och logi. Hemresor under kontraktstid får de anställda däremot betala själva.

De anställda får relevanta utbildningar i Polen, till exempel kurser som Heta arbeten, Säkra Lyft och liknande. På kontoret i Warszawa hålls också utbildningar i arbetsmiljö och säkerhet.
– Säkerhet har högsta prio. Målet är noll procent olyckor. Våra medarbetare ska kunna återvända hem säkra, säger Pawel Szewczyk, arbetsmiljöingenjör.
– Vi vill också att våra anställda ska ha en balans mellan arbete och familj. Därför är schemat upplagt så att de har en eller två veckors ledighet mellan skiften.

Sedan starten 2015 har NCC Montage vuxit rejält, från 60 till 350 medarbetare. Behovet ökar hela tiden och nya kompetenser efterfrågas från projekten.
– Vi får förfrågan på installatörer och murare. Vårt mål är att bredda oss, men vi måste utveckla oss långsamt. Det har varit en utmaning att växa så här fort, säger Ulrika Brinck.