Nyheter

NCC och Skanska <br></br> fryser vd-löner

Styrelsen och koncernledningen i Skanska och NCC ska frysa sina löner under 2009. Det förslaget kommer att läggas på bolagens bolagsstämmor. Men Peab säger nej till frysta löner.

— Det går inte att höja ersättningar när det ser ut som det gör och vi säger upp folk, säger Lovisa Lagerström Lantz, vikarierande presschef på NCC, som förklaring till förslagen på frysta löner och arvoden.

Skanskas presschef Peter Gimbe säger att Skanskas koncernledning i oktober förra året gick ut med beskedet att de fryser sina löner 2009.
— Samtidigt får Johan Karlström ingen bonus under 2008, säger han.

För Olle Ehrlén, vd på NCC, blev det inte heller någon bonus under 2008. Lönen för 2007 blev 8,6 miljoner kronor och sänktes 2008 till 6,7 miljoner kronor.

Med anledning av krisen har Peab tillfälligt stoppat diskussionen om vilka bonussummor som ska betalas ut till ledande befattningshavare, från arbetschefer till vd:n.

— Normalt sett ska bonusarna vara satta nu, men vi vill göra en översyn innan vi fortsätter processen, säger Mats Johansson, personalchef på Peab.

Men Peab har valt att inte frysa lönerna. Vd:n och alla andra medarbetare ska få ett lönepåslag som är ”på någon procent.” Den exakta siffran vill inte Mats Johansson avslöja.

— I vissa delar av Peab har vi mer att göra nu, till exempel anläggning, det skulle sända en konstig signal om vi tog bort påslaget. Vi vill ha ett litet påslag för att markera att vi uppskattar våra medarbetare, men påslaget blir precis likadant för allihop och får absolut inte överskridas, säger Mats Johansson.

JM ska presentera sin årsredovisning om ett par veckor och vill därför inte avslöja någonting om arvoden eller bonusar för styrelsen eller vd:n.