NCC svårt sargat efter lång vinter

NCC svårt sargat efter lång vinter
NCC lämnar en svag rapport för första kvartalet. En tuff vinter och tidigare lågkonjunktur har slagit hårt mot resultatet.

Resultat efter finansiella poster: minus 326 miljoner kronor. Men NCC har vinstvarnat så resultatet kom inte som någon chock för marknaden.

NCC har alltid stor säsongsvariation. I år särskilt stor.

— Resultatet är inte tillfredställande. Den tuffa vintern har slagit hårt i år. Många snöfall gör att man måste köra bort snö flera gånger på ett bygge och det tar mycket tid, säger NCCs nye koncernchef Peter Wågström.

Dessutom är det effekten av en bättre konjunktur som ger ett sämre resultat. Kontrakten som togs 2009 ger dåliga förutsättningar för goda vinster. Särskilt när priserna på underentreprenader och byggmaterial stiger.

— Att hantera kostnadsökningar är normal verksamhet för oss. Det som kan ge problem är när det svänger snabbt och detta har gett effekt, säger Peter Wågström.

Hur ser det utför framtiden, är kontrakten tagna under låg- eller högkonjunktur?

— Vid årsskiftet var fördelningen 50-50 mellan bra och dåliga kontrakt. Nu blir det fler bra kontrakt så effekten som ger låga marginaler klingar av.

NCC sammanfattar läger i delårsrapporten med att man haft en god orderingång (12,4 miljarder kronor), ökad orderstock, de ser en positiv effekt av bostadsstarter och en god position för lönsam tillväxt.

Relaterade artiklar

Bygger ut anstalten för 900 miljoner kronor
Vinstvarning från NCC
”Utvecklas man inte, så avvecklas man”
”En risk för hela den svenska byggindustrin”