Nyheter

NCC varslar 70 personer

I dag, måndag, meddelade NCC att 70 anställda varslas om uppsägning. Det är säljorganisationen på NCC Boende som läggs ner.

Till följd av finanskrisen och hotet om en långdragen lågkonjunktur har den svenska bostadsmarknaden bromsat in kraftigt. Detta har påverkat nyproduktionen av bostäder inom NCC.

Under årets första nio månader har NCC Boende byggstartat 331 bostäder jämfört med 1 104 under samma period förra året. Under de första nio månaderna i år har NCC sålt 521 bostäder jämfört med 806 samma period förra året.

— NCC Boende har en duktig säljkår, men när antalet bostadsaffärer sjunker drastiskt blir de fasta försäljningskostnaderna alldeles för höga. Vi ska istället samarbeta med externa mäklarföretag som får betalt per genomförd affär, säger Kerstin Gillsbro, chef för NCC Boende i Sverige, i ett pressmeddelande.

Omorganisationen innebär att NCC Boende skapar ett kompetenscenter för försäljning i varje region. Centrens uppgift blir att leda externa mäklare, utveckla varumärket och ansvara för försäljningsadministration. De ska också hjälpa bostadsköpare med tillval och inredningspaket.

Förändringen innebär också att säljkåren på 52 personer och 18 ytterligare tjänster försvinner. I de nyinrättade kompetenscentren kommer beräkningsvis 15 nya tjänster att skapas.

NCC uppger att endast ett mindre antal av de 70 som varslas kommer att kunna omplaceras inom koncernen.

Förhandlingar med fackliga representanter för Unionen, Ledarna och Sveriges ingenjörer har inletts och beräknas pågå fram till jul.

Totalt sett har NCC hittills i år beslutat om personalneddragningar motsvarande 1 700 personer.