Nyheter

NCC-vd: ”Jag vill inte ha subventioner”

NCC:s vd Olle Ehrlén tror inte på statliga subventioner för upprustningen av miljonprogrammen. Högre energipriser och smarta styrmedel är det som skapar gröna jobb och hållbart byggande.

Det framkom under en debatt på Cirkus i Stockholm om huruvida satsningar på gröna jobb kan vara en väg ut ur den finansiella krisen. Diskussionen ägde rum vid IVL Svenska Miljöinstitutets stora miljökonferens under tisdagen.

När det gäller hållbart byggande är det enligt Olle Ehrlén höjda energipriser som är den verkliga drivkraften.
— Höga energipriser gör att vi får ett starkt incitament för att ta fram effektivare lösningar, säger han.

Många inom fastighetsbranschen ropar på statliga stöd för energirenoveringen av de slitna miljöprogramsbostäderna — men Olle Ehrlén sällar sig inte till dem.
— Jag vill inte ha subventioner. Det är bättre med andra styrmedel för att byggandet ska bli långsiktigt hållbart, säger han och tillägger att koldioxidskatt har visat sig vara effektivt.

Olle Ehrlén ser ingen tydlig koppling mellan den nuvarande finanskrisen och satsningen på hållbara lösningar.
— Hållbara, klimatsmarta affärer är ett långsiktigt arbete som vi måste satsa på oavsett för att vara konkurrenskraftiga på sikt. Det är för sent nu att hitta snabba åtgärder som är anpassade till den nuvarande krisen, säger Olle Ehrlén.

Han tror dock att ett sätt för staten att försöka komma ur den finansiella krisen är att satsa på infrastrukturprojekt.
— Det är ett sätt att långsiktigt öka den svenska konkurrenskraften. När konjunkturen vänder är det viktigt att vi har en välfungerande infrastruktur för att hjälpa de svenska företagen, säger han.