Nyheter

NCC:s nya vd utsedd

Peter Wågström blir NCC:s nya vd. Tillträde är den 13 april i samband med företagets årsstämma.

Peter Wågström, 46, sade ja direkt när han av styrelsen fick frågan om han ville bli ny vd och koncernchef.

— Det ska bli roligt och spännande. Min erfarenhet från utvecklingsaffären kommer att vara ett bra komplement till NCC:s starka entreprenadtradition, säger Peter Wågström i ett pressmeddelande.

Peter Wågström efterträder Olle Ehrlén som går i pension under 2011. Totalt har Peter Wågström jobbat på NCC i sju år. De senaste två åren har han lett verksamheten för NCC Housing.

Du har sagt att du inte är en förvaltande ledare. Vad kommer du att satsa på som ny vd?

— Jag står helt bakom den strategi som den nuvarande ledningen lagt ut så det kommer inte att skilja sig så mycket. Sedan hoppas jag på att vi kan bli ännu bättre på vårt kundfokus, säger han till Byggvärlden.

Vad skiljer dig från Olle Ehrlén som ledare?

— Det kan jag inte svara på. Jag kan säga att jag är en utåtriktad person som sociala kontakter.

När Sveriges Byggindustrier publicerade sin senaste lista över de 50 största byggföretagen efter omsättning i Sverige 2009, ligger NCC tvåa, klart efter Peab.

Hur ska ni komma ikapp Peab?

— Det är en intern fråga som ska diskuteras. Men en högre lönsamhet krävs såklart.

I dag är Peter Wågström affärsområdeschef för NCC Housing, som är företagets verksamhet för boendeutveckling. Han tillträdde den rollen för ungefär två år sedan, mitt i lågkonjunkturen. När Byggvärlden intervjuade Peter Wågström, i samband med detta, ville han inte svara på hur man får fart på bostadsbyggandet.

Vet du nu hur man får fart på bostadsbyggandet?

— Vi har delvis inspirerats av bilindustrin och jobbat aktivt med produkter med plattformar. Serieproduktion är en viktig del i att sänka kostnaderna för bostadsbyggandet. Här har vi kommit en bit men har en del kvar.

Peter Wågström tillträder vd-rollen den 13 april. Fram till dess ska han prata med personer inom företaget för att lära sig mer.

— Vissa delar har jag idag mindre inblick i, till exempel NCC Roads. Det vill jag ändra på.

Olle Ehrlén, som fyller 62 år under 2011, tillträdde som vd och koncernchef för NCC i februari 2007. Han kom då från rollen som affärsområdeschef för NCC Construction Sweden. Han går nu i pension efter 38 år i företaget.